Skip to main content

Konferencija o Dunavu: Područje Dunava uvrstititi u strategiju

Autonomija 07. окт 2008.
2 min čitanja

Konferencija „Dunav – Reka evropske budućnosti“ je danas u Briselu završena zaključkom da je „Podunavlje značajan potencijal za snažnu Evropu“.
 odunavlje zato treba uvrstiti u strateške planove Evropske unije i finansirati iz budžeta EU. Tako će „ojačati uloga Podunavlja kao ‘plave trake’ evropske integracije“ – stoji u zaključku dvodnevne konferencije koju je u svom briselskom sedištu organizovala nemačka pokrajina Baden-Virtemberg.
Na skupu su učestvovale sve zemlje Podunavlja, uključujući Srbiju, a u popodnevnom delu se učesnicima konferencije obratio predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić koji je izjavio da „sa ovog događa dolaze jako dobre vesti za Vojvodinu i Srbiju“. „To je najpre da su republičke institucije u Srbiji počele da koriste činjenicu da Vojvodina ima izrazito bogatu regionalnu saradnju i uživa ugled moderne evropske regije i podrška je sad stigla i od potpredsednika republička vlade (Božidara Đelića) na Dunavskoj konferenciji“, objasnio je Pajtić. On je dodao da je druga dobra vest saradnja s Baden-Virtembergom koji je privredno najrazvijenija nemačka pokrajina što donosi investicije u Srbiju. „Najvažnije je to što je“, istakao je Pajtić, „prihvaćena naša inicijativa od pre dve godine – da se sve zemlje Dunava, od Nemačke do Rumunije, institucionalno povežu tako da se zajednički razvijaju, utvrđuju strategijske programe razvoja privrede, da zajednički rešavaju ekološke probleme“.
Pajtić je ocenio kao velike mogućnosti saradnje i razvoja podunavskih zemalja, ali i opasnosti po sve, ako takve saradnje nema u regulisanju toka te reke jer prete poplave, kao i ako se ne rešavaju pitanja zagađenja rečnog sliva što pogađa sve zemlje. Pajtić je istakao da je u razgovorima o regionalnoj, podunavskoj saradnji bilo reči i o izgradnji tri nova mosta u Srbiji, u Vojvodini, o izgradnji marina, korišćenje Dunava kao važne saobraćajnice i turističkog potencijala.
U zaključcima konferencije je snažno podržan stav, usvojen u „Deklaraciji iz Ulma“ jula ove godine, da se stvori „Integrisano evropsko područje Dunava“. Podunavlje čini deset zemalja, od kojih su šest članice Evropske unije, koje sa svojih ukupno preko 200 miliona stanovnika i od toga 75 miliona koji žive uz obale Dunava, čine „važan ekonomsko-društveni potencijal Evrope“.

(Beta)