Skip to main content

Pastor: Počinjemo izradu Strategije razvoja turizma

Autonomija 07. окт 2008.
2 min čitanja

Vojvođanski sekretar za privredu Ištvan Pastor izjavio je danas da će pokrajinska administracija početi izradu Strategije razvoja turizma, u kojoj će lovni i ribolovni turizam imati značajno mesto. Otvarajući 41. Međunarodni sajam LORIST u Novom Sadu, on je rekao da će usvajanjem Statuta Vojvodine pokrajina dobiti veća ovlašćenja u oblasti turizma, što će pokrajinskoj administraciji omogućiti da donosi važne odluke za njegovo unapređenje. „Nažalost, Vojvodina nema koncept razvoja turizma i u Nacionalnoj strategiji za razvoj turizma tumači se kao Klaster Vojvodina. Naša ambicija je da to promenimo i ove godine pristupimo izradi pokrajinske strategije“, rekao je Pastor.
Pokrajinski sekretar za privredu je ocenio da se u Srbiji sa pravom o turizmu priča kao izuzetno prosperitetnoj privrednoj grani i dodao da prihodi Vojvodine i Srbije od turizma taj epitet i opravdavaju. „Pre dve godine devizni priliv od turizma u Srbiji bio je 22,8 miliona dolara, a u prvih sedam meseci ove godine on je 49,3 miliona dolara. U tom deviznom prilivu značajni deo ostvaren je u lovnom turizmu“, rekao je Pastor. Prema njegovim rečima, lovni potencijali Vojvodine kao deo turističke ponude veoma su značajni za pokrajinu i njima bi trebalo posvetiti posebnu pažnju u budućnosti.
Posle otvaranja sajma, Pastor je posetio štand Javnog preduzeća Vojvodinašume, gde je sa direktorkom Martom Takač posadio drvo hrasta, kao simboličan čin pred početak jesenje sezone pošumljavanja. Pod okriljem 41. Međunarodnog sajma LORIST, koji će trajati do 12. oktobra, ove godine biće održani sajmovi lova, ribolova i sporta, hortikulture i ekologije. Na sajmu će učestvovati oko 60 zastupnika vodećih brendova za lov i ribolov. Prateći programi LORIST-a su izložba lovačkih trofeja, naučni skup „Fišing festival“, izložba sitnih životinja, konjički turnir, pokazne vežbe dresure pasa i revija pasa „Zlatna ogrlica LORIST-a“. Radno vreme sajma je svakog dana od 10.00 do 20.00, a cena ulaznice je 190 dinara za decu od sedam od 12 godina i penzionere, odnosno 300 dinara za odrasle. Ulaz je besplatan za mlađe od sedam godina i pripadnike vojske i policije.

(Beta)