Skip to main content

KOMS: Odvojeno od roditelja živi 17 odsto mladih, svega šest odsto u svom stanu

(Pod) razno 01. jul 2021.
< 1 min čitanja

Van roditeljskog doma živi tek 17 procenata mladih, a u tu statistiku spadaju i studenti koji trenutno žive u studentskim domovima i iznajmljenim stanovima, dok je njihova finansijska samostalnost upitna, rekao je predstavnik Krovne organizacije mladih (KOMS) Marko Stanković na forumu “Kako mladi da se osamostale”.

On je istakao da tek 6 do 7 procenata mladih ima svoju stambenu jedinicu.

Kao osnovne probleme na koje nailaze mladi na putu ka samostalnom životu, učesnici foruma su naveli nedovoljnu informisanost, nepoverenje prema državnim rešenjima, nedostatak sistemske finansijske i mentalne podrške društva, ali i nerazumevanje sopstvenih prava na tržištu rada.

„U uslovima pandemije, kod mladih možemo primetiti fazu poricanja i uverenost da će se stvari nakon nje vratiti na staro“, istakla je predstavnica Centra za omladinski rad Dajna Marinković.

Ona je naglasila da je potrebna sistemska podrška države i organizacija civilnog društva, kako bi se mladi bolje prilagodili izmenjenim okolnostima koji im ne idu u korist.

Povodom najave nove Strategije zapošljavanja, predstavnik mladih Saveza samostalnih sindikata Marko Perić izjavio je da je jedan od motiva donošenja tih zakonskih regulativa uprošćavanje procesa zapošljavanja stranih radnika u Srbiji, a ne mladih.

Forum je održan u organizaciji medijske kuće Nova ekonomija i Biznis info grupe u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert.

(FoNet)