Skip to main content

Kompanija Euro litijum obustavila geološka istraživanja kod Valjeva posle protesta meštana

Info 28. apr 2022.
2 min čitanja

Kanadska kompanija Euro litijum Balkan (Euro Lithium Balkan) saopštila je da je, usled protesta gradjana i ekoloških aktivista u selu Lukovac kod Valjeva, danas obustavila geološka istraživanja litijuma na tom području.

Iz te kompanije su naveli da su istraživanja na prostoru Valjevo sever započeli 26. aprila na osnovu “važećeg Rešenja o odobrenju za istraživanje” kao i da su istražne radnje izvodili “u smislu dinamike i tehnički, prema Projektu koji je odobren od strane Ministarstva rudarstva i energetike”.

“S obzirom na to da su za nas najvredniji i da najviše poštujemo zdravlje i integritet naših zaposlenih, podizvodjača i pripadnika lokalne zajednice, a da su prethodnih dana organizovane manje grupa gradjana dolazile u kontakt sa zaposlenima na terenu, kako bismo izbegli svaku, makar i najmanju nelagodnu situaciju, odlučili smo da 28. aprila istražne radnje obustavimo”, piše u saopštenju.

Ocenili su da je neznanje “najveći neprijatelj i najveća prepreka, u razumevanju načina i metodologije u celom procesu istražnih radnji”.

“Na ovaj način degradirana je čitava jedna struka, rudarstva i geologije, koja je doprinela razvoju civilizacije i koja se kao i sve oblasti društva značajno unapredjuje iz dana u dan”, naveli su iz kompanije.

Dodali su da u timu te kompanije rade iskusni, vrsni profesionalci, kao i u timovima njenih podizvodjača.

“Kako je naš osnovni prioritet da sačuvamo bezbednost zaposlenih i predstavnika lokalne zajednice, pogotovo u trenutku kada je svako geološko istraživanje meta napada različitih nevladinih organizacija od kojih su mnoge protagonisti na političkoj sceni Srbije ili to tek žele da postanu, odlučili smo da naše istražne radnje za sada obustavimo, iako na to imamo sva zakonska prava i raspolažemo svom potrebnom dokumentacijom”, ističe se u saopštenju Euro litijuma.

Kompanija je navela da sve delatnosti na terenu “vrši potpuno odgovorno, poštujući mere bezbednosti i zaštite na radu i najviše ekološke standarde, skladu sa odgovarajućim propisima, kao i pozitivnom praksom geoloških istraživanja”.

Nekoliko desetina meštana Lukovca i ekoloških aktivista blokiralo je danas put Valjevo-Lajkovac u znak protesta zbog aktivnosti kompanije Euro litijum Balkan.

Po navodima medija blokada je trajala oko sat vremena a medju učesnicima protesta bio je i jedan od lidera Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta koji je najavio blokadu mosta Gazela u Beogradu ukoliko kompanija Euro litijum Balkan “nastavi sa trovanjem zemlje na području Lukavca”.

“Na mestu gde su zaboli sonde, ljudi su ostali bez vode koja je zatrovana borom. Sud je zabranio i presudio da je Euro litijumu na tom području zabranjeno da vrši istražne radnje, a onda su se setili da to isto rade na razmaku od manje od 500 metara, to isto rade i zabadaju sonde. U kojoj to zemlji je dozvoljeno da se ljudima truje voda”, upitao je Jovanović.

Mediji su preneli i da je u Lukavcu bilo rasporedjeno više policijskih vozila kao i da je skup protekao bez incidenata.

(Beta, Foto: Pixabay)