Skip to main content

Vuletić: Na ivici smo žileta, ističe vreme Srbiji da se odluči

Info 28. апр 2022.
3 min čitanja

Danas nije teško odabrati stranu – ili podržavate zlo ili ste protiv, nema trećeg puta, a svrstavanje je i kada predsednik Srbije kaže da ćemo ostati neutralni, ali nećemo uvoditi sankcije Rusiji, izjavio je predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić i ocenio da Beogradu ističe vreme da se tako ponaša.

Vuletić je za agenciju FoNet srpsku spoljnu politiku u proteklih 20 godina označio kao „tumaranje i nesnalaženje“, podsećajući da je prva Koštunicina vlada, posle atentata na premijera Đinđića, „učinila sve da brani Miloševićevu ratnu politiku“.

Kako je protumačio, „kasnije dolazimo i do kohabitacije sa Tadićem i instaliranja gubitničke politike četiri stuba, koja ovih dana doživljava kulminaciju i terminalnu fazu sa agresijom Rusije na Ukrajinu“.

Prema Vuletićevom mišljenju, Srbija se tek sada nalazi u bezizlaznoj situaciji, ali bi, ipak, mogla da je iskoristi kao zaista dobru šansu, „kada bi bilo političke hrabrosti i političara od formata”.

„Iako se radi o velikoj tragediji, pre svega ukrajinskog naroda i države“, on objašnjava da bi Srbija napokon mogla da se pozicionira na zapadnu stranu.

„Ili podržavate zlo, ili ste protiv, nema trećeg puta. Svrstavanje je i kada predsednik Srbije Vučić kaže da ćemo ostati neutralni, ali nećemo uvoditi sankcije Rusiji. I to je svrstavanje – ostaćemo neutralni na strani Rusije. Ističe vreme Srbiji da se tako ponaša“, poručio je Vuletić.

Najgore što može da nam se desi je prekid evrointegracija, upozorio je on i naglasio da građanima izgleda nije jasno šta bi to značilo, primera radi ako bi bezvizni režim sa EU bio ukinut.

Vuletić smatra da su uvođenje sankcija Rusiji i ubrzanje evrointegracija snažno povezani, ali napominje da bi „to podrazumevalo potpuno drugačiji prilaz i odnos Srbije prema regionu, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini (BiH), odnosno Republici Srpskoj“.

„Milorad Dodik tada ne bi mogao da ima podršku za rasturanje BiH i uništavanje institucija, Srbija bi morala da ima realnu politiku ka Kosovu i dovede Briselski sporazum do kraja, dok Crnu Goru ne bi tretirala kao svoju 27. izbornu jedinicu“, obrazložio je on i konstatovao da je to pravi put ka ubrzanju evrointegracija.

Upitan da li je pobeda Emanuela Makrona na izborima u Francuskoj zaista dobar signal za Srbiju i njene evrointegracije, Vuletić je odgovorio da su predsednik Srbije i Srpska napredna stranka rastuženi pobedom Makrona.

„Mislim da bi mu više prijala pobeda Marin Le Pen, jer bi tada mogao da nastavi da vodi istu politiku u odnosu na EU, da preuzima evropski okvir, ali da ga ispunjava srpskim sadržajem. I onda dolazimo do tog nesklada u kojem on najbolje pliva“, ukazao je predsednik GDF.

Prema Vuletićevom viđenju, takav Vučićev pristup podrazumeva da građanima Srbije objašnjava kako im je Evropa najveći neprijatelj, jer ih ucenjuje i hoće da im otme deo teritorije, da bi, kada ode u Evropu, sagovornicima objašnjavao kako je on jedini koji može da obezbedi mir i stabilnost.

Poruke Vašingtona i Brisela – iste

Osvrćući se na posetu delegacije SAD, koju je predvodila pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid, zajedno sa specijalnim izaslanikom SAD za Balkan Gabrijelom Eskobarom, on je istakao da su poruke Vašingtona i Brisela istovetne – žele Balkan i Srbiju u EU.

„Vidim da im je bitno da se priklonimo na tu stranu, čini se čak i da im je važnije nego nama“, uočio je Vuletić, koji posetu Donfrid posmatra u kontekstu skretanja pažnje vlastima Srbije da vode računa o svojim potezima.

Ukazujući da Putin danas radi ono što je Milošević radio devedesetih, on je rekao da iza tih poseta stoji poruka da Srbiji slučajno ne padne na pamet da uradi nešto slično kao devedesetih, jer vide „naša hvaljenja kupovinom oružja“.

„Naši susedi su sa nama imali stravične probleme i svi zaziru od nas. Pričamo o spoljnoj politici, a Srbija ima nesporazum sa svima u okruženju“, dodao je Vuletić, koji smatra da moramo da se zamislimo nad tom činjenicom, jer to nisu normalni uslovi za razvoj i bistvovanje države i društva.

Uveren da danas svi moraju da se oglase i rezolutno zahtevaju od vlasti da se Srbija “okrene na pravu stranu”, on je upitao zašto ćute Univerzitet i Srpska akademija nauka i umetnosti.

Osim toga, niko u opoziciji nema pravo da ćuti na ove teme, niti da dokazuje svoje opozicionarstvo time što neće da podrži uvođenje sankcija Rusiji, napomenuo je Vuletić i ocenio da je to politički kukavičluk koji nikada neće podržati.

„Mi smo zaista na ivici žileta, i mogli bismo jako loše ili jako dobro da prođemo. Da bismo prošli dobro, potrebna su politička pamet i podrška kompletnog političkog establišmenta i društva“, zaključio je Vuletić.

(FoNet), foto: Medija centar Beograd)