Skip to main content

Koliki je dug Republike Srbije prema budžetu Vojvodine?

Aktuelno 03. jul 2015.
< 1 min čitanja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Vlada Srbije ne duguje ni jedan jedini dinar Vojvodini, niti bilo kom drugom delu svoje teritorije.
Vučić je, odgovarajući na pitanje predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka na sednici Skupštine Srbije, koji je tražio od ministra finansija Dušana Vujovića da precizira kada će biti organizovan sastanak na temu dugovanja Republike prema Vojvodini, rekao i da će predstavnici Vlade o Zakonu o finansiranju Vojvodine razgovarati u najskorijem roku, a to znači u toku jula.
Replicirajući predsedniku Vlade, Čanak je istakao da nije govorio o tome da država Srbija može da duguje sama sebi, ali da već devet godina, kada je u pitanju Vojvodina, krši sopstveni Ustav. To je, kako je naglasio, ono o čemu je trebalo da se razgovara na sastanku sa minsitrom finansija.
“Dakle, o tome se radi. Ne radi se o nekakvim dugovanjima Srbije, kao jedne zajednice, Vojvodini, kao drugoj zajednici”, dodao je lider LSV.
Čanak je naglasio i da je potrebno da se ovo pitanje reši i predložio da se u narednih mesec dana stavi tačka na sve te nedoumice.
Predsednik LSV je u martu ove godine istakao da je trenutni dug Republike Srbije prema budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine, na osnovu nepoštovanja ustavne odredbe od sedam odsto, prevazišao milijardu evra.
(Autonomija)