Skip to main content

Karađorđevo: Nakon vode fekalnog porekla, voda za piće ispravna

Vojvodina 15. okt 2022.
< 1 min čitanja

Nakon što su u naselju Karađorđevo, opština Bačka Topola, sredinom septembra otkrivene bakterije streptokoka i enterokoka fekalnog porekla, zbog čega je na snazi bila i zabrana upotrebe pijaće vode, portalu Magločistač su iz Zavoda za javno zdravlje Subotica dostavljene informacije o laboratorijskoj analizi koje pokazuju da je voda sada mikrobiološki ispravna.

„Nađena je povećana koncentracija gvožđa i mangana, što ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi“, navela je dr Zorica Mamužić Kukić iz ovog Zavoda.

Informaciju o ispravnosti vode potvrdio je i predsednik Saveta Mesne zajednice Karađorđevo, Ilija Bursać, koji je pre mesec dana, kako kaže, pored postavljanja obaveštenja na više lokacija u selu, ljude pozivao i telefonski kako bi ih obavestio o neispravnosti vode.

Bursać dodaje da je uz izveštaj Zavoda, dobio i smernice za dalji nadzor i postupanje u vezi sa održavanjem seoskog vodovoda, koji je kako kaže, bio izuzetno zapušten proteklih godina.

„Preporučeno nam je da se kod bunara ugradi i filter koji bi regulisao koncentraciju metala u vodi. Takođe, u zimskom periodu, kada će potrošnja vode biti značajno manja, moraćemo da ispuštamo vodu iz cevi po nekoliko sati, kako bismo izbegli taloženje nedozvoljenih supstanci u cevima“, napominje Bursać.

Građani ovog mesta su, podseća Magločistač, godinama unazad imali pritužbe na izgled i kvalitet vode iz seoskog vodovoda.

Samo tokom ove godine uzorkovano je i laboratorijski analizirano 14 uzoraka vode za piće iz seoskog vodovoda Mesne zajednice Karađorđevo.

(Magločistač)