Skip to main content

Nenad Čanak: Vučiću je ugrožen život

Info 15. okt 2022.
2 min čitanja

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, kazao je za N1 da će se Milorad Dodik, ako izgubi utrku za dužnost predsednika entiteta Republika Srpska, naći pod brojnim istragama i tada će pobeći u Beograd.

Dodaje da bi zbog narušenog odnosa sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, Dodikova “izlazna strategija” mogla biti i zaobilaženje Beograda i direktni beg u Rusiju.

Vučić ovih dana nije samouveren kao nekad. Urušavala se tlo njegove politike?

Nije tu stvar u tlu njegove politike nego u odustajanju od sedenja na dve stolice. S jedne strane biti dobar s Moskvom od koje je Srbija energetski zavisna do mere da je to kolonijalni položaj, a s druge strane biti dobar sa Evropskom unijom nije samo pitanje političke odluke, nego velika većina spoljnotrgovinske razmene je s Unijom. Treba vidjeti sada i koliko će boleti. Rusi su tu beskrupulozni i posegnut će za brutalnim merama.

Koje su to mere?

Jeste li primetili koliko je ruskih tajkuna i visokih zvaničnika pomrlo neprirodnom smrću poslednjih meseci? Vučić se nalazi u najkomplikovanijoj situaciji u kojoj može biti.

Je li samo Vučić ugrožen?

On je trenutno najjači čovek u Srbiji i od njega zavisi što se događa u ovoj zemlji. On na “vezi” ima mnoge političare u regiji – Crnoj Gori i severoistočnoj Bosni i Hercegovini (Republika Srpska). Rusima su Srbija i ova regija izuzetno važni, dok je ovde nestabilno i nered dotle Rusija ima mogućnosti kockati se s ovim prostorom.

Mogu reći ‘nećemo praviti rat usred Evrope, pustit ćemo vam to, ali pod uslovom da vi nama pustite u Ukrajini’. Onog trenutka kad nemate u Srbiji nekog ko je spremam na te nestabilnosti, jer je Srbija na Balkanu u mogućnosti napraviti velike nevolje, i ako bi se Beograd okrenuo demokratiji i prestao biti Rusija u malom, da ne pretendira na BiH i Crnu Goru, odmah bi se normalizirali odnosi. Time Rusija gubi svaki uticaj svetske sile koja se mora pitati u nekim međunarodnim odnosima. To je suština priče.

Ja kad kažem da će Rusi ubiti Vučića ne pozivam na nasilje, ali kad kažem da treba ubiti Putina onda kao doktor govorim o uklanjanju bolesti. Rusi su potpuno beskrupulozni, što sam svojim očima video u Ukrajini gde su činili ratne zločine. Putinu je potpuno jasno da celo čovečanstvo vodi u opasnost, to su stvari o kojima nema razgovora. Planet, sloboda i demokratija se moraju braniti, a Putin je tu prepreka.

(N1 Sarajevo)