Skip to main content

Biden: Zaprepastilo me ovo što se probudilo u Iranu

Planeta 15. okt 2022.
< 1 min čitanja

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je iranske čelnike da ne poduzimaju nasilne akcije protiv prosvjednika u zemlji koji već tjednima demonstriraju nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini sredinom rujna. Mahsu Amini privela je policija za moral u Teheranu zbog kršenja strogih državnih propisa o odijevanju žena.

Biden je u kalifornijskom gradu Irvineu u petak rekao da je “zapanjen” masovnim prosvjedima u Iranu i naglasio da SAD stoji uz “hrabre žene” te zemlje. “Iran mora zaustaviti nasilje nad vlastitim građanima koji samo koriste svoja temeljna prava”, rekao je Biden.

“Zaprepastilo me što se probudilo u Iranu. I probudilo se nešto za što mislim da se neće stišati još dugo, dugo vremena.”

Biden je rekao da žene i muškarci trebaju imati pravo na slobodu izražavanja i okupljanja. “Žene su u cijelom svijetu progonjene na razne načine. Ali trebale bi moći odijevati, za ime Boga, ono što žele. Nitko im ne bi trebao govoriti što da odijevaju”, dodao je.

Od smrti Mahse Amini protesti protiv iranskog vodstva se održavaju u cijeloj zemlji i u inozemstvu, a posebno protiv obveznog nošenja marama. Snage sigurnosti odgovorile su snažnom akcijom pri čemu su deseci navodno ubijeni i mnogi ozlijeđeni.

(Hina, Foto: Beta)