Skip to main content

Kanada dala azil porodici koja je skrivala Edvarda Snoudena

(Pod) razno 29. sep 2021.
2 min čitanja

Kanada je odobrila azil za četvoročlanu porodicu koja je skrivala američkog uzbunjivača Edvarda Snoudena u svom malom stanu u Hongkongu dok je bio u bekstvu nakon što je ukrao i objavio poverljive dokumente.

Porodica koju čine Supun Tilina Kelapata, Nadeka Dilrukši Nonis i njihova deca Setmundi i Dinat, sletela je u Toronto i krenula ka Montrealu “da počne sa novim životom”, navodi se u saopštenju neprofitne organizacije “For the Refugees”.

Ova nevladina organizacija je 2019. godine sponzorisala još dva Snoudenova “anđela čuvara”, Vanesu Rodel i njenu ćerku Keanu, koje su poreklom sa Filipina ali su u to vreme živele u Hongkongu.

Osim toga, organizacija nastavlja da lobira kod kanadske vlade da primi i druge osobe koje su, kako se navodi, suočene sa progonom u bivšoj britanskoj koloniji.

Poreklom sa Šri Lanke, Kelapata, Nonis i njihovo dvoje dece su bili suočeni sa deportacijom pošto su njihovi prvi zahtevi za migranstke vize u Honkongu odbijeni.

Sedmi član ove grupe, vojni dezerter Adžit Pušpakumara sa Šri Lanke, ostao je u Hongkongu, gde je “njegova bezbednost i dalje ugrožena”, kako navode u organizaciji “For the Refugees”, koja je vladi u Otavi ponovo uputila poziv da ubrza odobravanje azila za njega.

“Zadovoljni smo dosadašnjim rezultatom – uspeli smo bar sa šest osoba od sedam. Iako smo srećni zbog toga što je četvoročlana porodica stigla u Kanadu i otpočeće novo poglavlje u svojim životima, ne možemo da ignorišemo činjenicu da je Adžit ostao tamo”, rekao je predsednik organizacije Mark-Andre Seguin za agenciju Frans pres.

“Ponovo apelujemo na Kanadu da uradi pravu stvar i primi i poslednjeg od Snoudenovih anđela čuvara pre nego što bude prekasno”, dodao je on.

Snouden je 2013. u javnost izneo hiljade poverljivih dokumenata koji otkrivaju detalje o opsežnom nadzoru koji su Sjedinjene Države pokrenule posle napada 11. septembra.

On je posle toga pobegao iz zemlje i ostao zaglavljen u Hongkongu, gde mu je grupa izbeglica pružila utočište dok nije mogao da odleti u Rusiju, gde sada živi.

Njihova uloga u ovoj sagi je otkrivena tek u filmu Olivera Stouna o Snoudenu 2016, zbog čega je njihov život u Hongkongu,, kako navode u organizaciji “For the Refugees”, postao “ispunjen konstantnim strahom”.

(Danas, Foto: Flickr.com)