Skip to main content

Kalas: Rusija me neće ućutkati, nastaviću glasno da podržavam Ukrajinu

Planeta 20. феб 2024.
3 min čitanja

"Ponašanje režima u Moskvi mi je poznato - moja baka i majka su jednom bile deportovane u Sibir, a KGB je bio taj koji je izdao fabrikovane naloge za hapšenje"

Potez Rusije nije ništa iznenađujuće – to je njihova poznata taktika zastrašivanja – poručila je u izjavi za Pobjedu premijerka Estonije Kaja Kalas nakon što je Rusija za njom raspisala potjernicu.

Kalas se na potjernici Rusije prošle sedmice našla zbog demontaže spomenika sovjetskih vojnika. Pored nje, Rusija je na listu traženih stavila i državnog sekretara Estonije Tajmara Peterkopa i litvanskog ministra kulture Simonasa Kajrisa.

Iz ruskog ministarstva spoljnih poslova tada su poručili da je „ovo samo početak“.

Kalas je u izjavi za Pobjedu podvukla da Estonija i ona ostaju nepokolebljivi u politici podržavanja Ukrajine, borbe protiv ruske propagande i jačanja evropske odbrane.

Estonija se ne može ućutkati

„Rusija može da vjeruje da će izdavanje fiktivnog naloga za hapšenje ućutkati Estoniju. Odbijam da me ućutkaju, nastaviću da glasno podržavam Ukrajinu i zalažem se za jačanje evropske odbrane“, jasna je Kalas.

Ona je istakla da je Rusija tokom istorije krila svoje represivne akcije pod maskom „sprovođenja zakona“.

„Ovo mi je već poznato – moja baka i majka su jednom bile deportovane u Sibir, a KGB je bio taj koji je izdao fabrikovane naloge za hapšenje“, kazala je Kalas Pobjedi.

Uvijek je, kaže, tvrdila da se kriminalni alat ruskog režima nije promijenio.

„Odbijamo da budemo zastrašeni ruskom taktikom prepadanja“, izričita je Kalas.

Sovjetski spomenici kao simbol agresije na Ukrajinu

Zamjenik glavnog i odgovornog urednika estonskog Radija 4 Artur Aukon u razgovoru za Pobjedu poručio je da je teško objasniti logiku Rusije, koja, kako je ocijenio, ponekad možda uopšte ne postoji.

„Koliko je poznato, razlog za raspisivanje potjernice za premijerkom Estonije i drugim političarima u baltičkim zemljama, vezan je za aktivnosti na demontaži spomenika iz sovjetskog doba. U Rusiji ovo potpada pod član krivičnog zakona o prepisivanju istorije Drugog svjetskog rata. U našim zemljama stari sovjetski spomenici nijesu samo zaostavština okupacije – već se od 2022. godine doživljavaju kao simbol agresije Rusije na Ukrajinu“, kazao nam je Aukon.

Ukazao je na to da je moguće da je Kaja Kalas posebno na meti Rusije zato što je najglasnija u pozivanju na jačanje evropskih sankcija Rusiji i zalaganju za pomoć Ukrajini.

„Kaja Kalas je zbog toga dobila nadimak „ratna princeza“. Naravno, ovo posebno iritira Kremlj“, ustvrdio je Aukon u razgovoru za Pobjedu.

Rizici putovanja

On smatra da ovaj potez Rusije ne predstavlja otvoreni sukob sa Estonijom jer se radi o isključivo pravnim pitanjima.

„Tako, paradoksalno, na listi traženih osoba u Rusiji nije predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Raspisivanje potjernice za našom premijerkom samo može povećati rizike tokom njenih međunarodnih posjeta zemljama koje i dalje održavaju veze sa Rusijom. Na primjer, prošle godine je bio slučaj sa bivšim poslanikom letonskog parlamenta Vjačeslavom Dombrovskisom kojeg su, nakon što se našao na potjernici Rusije, pokušale da uhapse vlasti Kirgistana koji ima bliske veze sa Rusijom“, pojasnio nam je Aukon.

Kaže da je javnost na potez Rusije odgovorila humorom, a da je sama premijerka rekla da planira da još aktivnije insistira na povećanju pritiska „demokratskog svijeta“ na Rusiju.

Artur Aukon je od 2017. zamjenik glavnog i odgovornog urednika Radija 4. Od 2000. do 2005. je radio za estonsku televiziju.

Od 2018. godine je, između ostalog, urednik i spiker radio-programa „Teorija vbrosa“ – čiji su fokus lažne vijesti i manipulacija u medijima. Aukon je i vodeći stručnjak za medije i komunikacije u Estonskom centru za međunarodni razvoj.

Aukon: Incident sa potjernicom može biti i koristan za karijeru Kaje Kalas

Artur Aukon ocjenjuje da raspisivanje potjernice zapravo može biti čak i veoma konstruktivno za Kaju Kalas.

„Mislim da će ovaj incident ići u njenu korist kada je u pitanju pozicioniranje na evropskoj sceni“, rekao je estonski novinar i urednik Pobjedi.

Kaže da bi Kalas, prema posljednjim informacijama, mogla čak da bude razmatrana i za novu funkciju komesarke Evropske komisije za odbranu.

„Trenutno nema odvojene pozicije za to u Komisiji. Planirano je da se napravi jedna za koordinaciju zajedničkih napora u razvoju odbrambene industrije EU. U ovom trenutku, Generalni direktorat za odbrambenu industriju (Defence Industry and Space – DEFIS) vodi aktivnosti Evropske komisije u sektoru odbrambene industrije“, dodao je Aukon.

(Pobjeda, Foto: Flickr.com)