Skip to main content

Žene za promene u sredu u Novom Sadu organizuju protest zbog novog slučaja femicida

Vojvodina 20. феб 2024.
< 1 min čitanja

"Izgubili smo još dva ženska života uprkos činjenici da je nasilniku bila izrečena mera zabrane prilaska"

Aktivistička grupa “Žene za promene” iz Novog Sada organizovaće sutra protestnu akciju i njome ukazati na dva nova femicida koja su se dogodila 18. februara u selu Rakovac, u vojvođanskoj opštini Beočin.

Protestna akcija će se održati na Trgu slobode sa početkom u 17 časova.

“Želimo da naglasimo ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo, s obzirom na 28 femicida u Srbiji u 2023. godni i još dva kojima započinje strašni popis u 2024. godini. Izgubili smo još dva ženska života uprkos činjenici da je nasilniku bila izrečena mera zabrane prilaska. Kao i u mnogim slučajevima do sada, nasilnik nije poštovao izrečenu zabranu a institucije i dalje ne nalaze način da kontrolišu kretanje onih koji su pretnja bezbednosti žena”, piše u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je cilj akcije da se uputi “snažna poruka” nadležnim institucijama da izricanje mera zaštite nisu dovoljne, već da se moraju preduzeti konkretni koraci u zaštiti žena i sprečavanju nasilja i femicida.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu je, nakon saslušanja osumnjičenog da je ubio bivšu suprugu i njenu majku u Rakovcu, danas predložilo određivanje pritvora uhapšenom.

Tužilaštvo je dvostruko ubistvo okvalifikovalo kao teško ubistvo, za šta je zaprećena kazna zatvora u trajanju od najmanje 10 godina ili doživotni zatvor.

(Autonomija)