Skip to main content

Ješić: Tvorci Ustava Srbije su krivci za krizu

Autonomija 07. дец 2011.
2 min čitanja

Gradonačelnik Inđije Goran Ješić izjavio je da za Srbiju prioritetni zadatak mora da bude ukidanje partitokratije, odnosno činjenice da u zemlji partije odlučuju o svemu.

Ješić je na tribini u Novom Sadu rekao da su za “cementiranje” partitokratije krivi tvorci Ustava Srbije iz 2006. godine, koji je „unakazio” lokalne samouprave i autonomiju Vojvodine. “Taj ustav je donet na potpuno nedemokratski način, a na ustavnom referendumu desila se veća krađa nego u vreme Miloševićevih izbornih krađa. Zbog famozne preambule u tom ustavu, danas smo Srbiju doveli u bezizlaznu situaciju”, ocenio je Ješić.

On je kritikovao sistem posrednog izbora gradonačelnika i ocenio da se pokazalo da je neposredni izbor gradonačelnika doneo Srbiji više od 50 dobrih čelnih ljudi opština i gradova. „Posredni sistem izbora gradonačelnika pogoduje samo poltronima i partijskim istomišljenicima”, rekao je Ješić.

Novinar Dimitrije Boarov ocenio je da je reprezentativni sistem demokratije ugrožen jer je Srbija još uvek definisana kao jedna izborna jedinica. On je ocenio da je centralizacija na veoma visokom nivou i da na lokalu „ne možete otvoriti ni buregdžinicu” a da vam za to ne treba energetska ili ekološka dozvola iz Beograda. „Centralizam se duboko kompromitovao i on više ne može da funkcioniše, sem ovako kroz korupciju”, kazao je Boarov.

Sociolog Aleksej Kišjuha rekao je da nije neobično što se zahtevi za decentralizaciju sada sve češće čuju i iz drugih delova Srbije, a ne samo iz Vojvodine. „Po mom mišljenju, pokrajinski i lokalni izbori za nas građane treba da budu važniji od republičkih ili predsedničkih izbora”, naveo je Kišjuhas.

Publicista Miroslav Ilić ocenio je da ukoliko se Srbija ne decentralizuje, ona će „sigurno nestati” i založio se za ideju da Srbija postane federalna država, u okviru koje će Vojvodina biti republika, odnosno „mala država”.

Sinoćnu tribinu u Skupštini grada organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku američke fondacije NED.

(Autonomija)