Skip to main content

Ješić: Krajnje je vreme za priču o regionalizaciji

Aktuelno 18. jun 2011.
< 1 min čitanja

Predsednik inđijske opštine Goran Ješić izjavio je da je krajnje vreme za otvaranje rasprave o regionalizaciji Srbije jer, kako je naglasio, samo regioni mogu da povlače novac iz evropskih fondova.
Istakavši da očekuje da će izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava dobiti podršku u republičkom parlamentu “jer je to dobar zakon, važan za lokalne samouprave”, on je novosadskom “Dnevniku” rekao da je to samo segment decentralizacije, ali važan za poboljšanje finansiranja opština.
“Nama je neophodna suštinska decentralizacija, a taj proces zahteva široku javnu raspravu i novi ustav”, kazao je predsednik te sremske opštine i dodao da predloženo povećanje udela opština i gradova u porezu na zarade ipak neće biti dovoljno za finansiranje važnih lokalnih projekata.
Neophodno je promeniti još nekoliko zakona, da bi bili ojačani izvori finansiranja lokalnih samouprava, istakao je Ješić naglasivši da su na opštine do sada prenete mnoge nadležnosti, ali se ne ostvaruju “jer im nisu prenete i pare”.

(Dnevnik, agencije)