Skip to main content

Državni vrh podržao Zagreb prajd

Jugoslavija 17. jun 2011.
2 min čitanja

Organizatori i potencijalni učesnici sutrašnjeg Zagreb prajda dobili su opštu podršku državnog vrha u Hrvatskoj.

I predsednik i premijerka Hrvatske podržali su Prajd, iako nijedno od njih neće moći da prisustvuje zbog državničkih obaveza. Opšta podrška i poziv svim Zagrepčanima da svojim prisustvom podrže povorku u defileu kroz grad u neku ruku je rezultat nasilja nad učesnicima prošlonedeljnog Split Prajda, kad brojni policajci nisu mogli sprečiti huligane da vređaju i gađaju kamenjem učesnike.

Podršku je dao vrh države s predsednikom Josipovićem na čelu koji je i najrečitije osudio nasilje koje se dešavalo u Splitu.
Dajući podršku učesnicima i organizatorima Zagreb pajda s kojima se i sastao, Josipović je najavio da neće doći, jer je na putu u Šibenik, dok je premijerka Jadranka Kosor izjavila da neće doći jer je na partijskom skupu HDZ-a koji se u to vreme održava u gradu.
Skup je podržao i predsednik opozicione Socijaldemokratske partije Zoran Milanović koji je u video postu zammolio one koji su skloni nasilju i isključivosti da ostanu kod kuće, a one koji su skloni raznolikosti i civilizovanosti da se uključe u povorku.
Ni on, kako je rekao, neće biti na skupu, tako da će od šefova stranaka tamo biti samo šef Hrvatske narodne stranke Radimir Čačić i njegova zamenica Vesna Pusić, iako će u povorci biti i jedan broj poslanika i nižih funkcionera SDP-a i HNS-a, ali i drugih partija.
Jedino je desničarska Hrvatska stranka prava pozvala građane Zagreba da neizlaskom na ulice i neodlaskom na kafu isprazne centar grada i tako pokažu svoje neslaganje s održavanjem Povorke ponosa.
„Tako ćemo pokazati da je Zagreb civilizovani grad, ali i grad kojme je stalo do određenih vrednosti“, pišu HSP-ovci i pozivaju roditelje da decu maknu što dalje od povorke.
Podršku Zagreb Prajdu uputile su i agencije UN U Hrvatskoj koje su pozvale „sve strane da pokažu toleranciju i poštovanje različitosti i na „kulturno ponašanje u skladu s vrednostima istaknutim u Opštoj deklaraciji o ljudskim pravima i hrvatskom zakonu, koji zabranjuje svaki oblik diskriminacije, uključujući i seksualnu orijentaciju“.
Sve nevladine organizacije za ljudska prava takođe su dale podršku skupu, dok su svoj dolazak najavili članovi „Građanska akcije“ i studenti
Filozofskog fakulteta poznati po protestima koje su ranije više puta organizovali na svom fakultetu.

Spremna i zagrebačka policija
Prema rečima portparola MUP-a Krunoslava Borovca, povorku u kojoj se po najavama organizatora očekuje oko 1.000 ljudi obezbeđivaće najviše policajaca do sada koji će svako nasilništvo prema učesnicima tretirati kao zločin iz mržnje, najavio je Borovec na konferenciji za medije.
On smatra da će svi oni koji su eventualno planirali izazvati nered i nasilje od toga odustati, poučeni splitskim iskustvom i postupkom policije koja je do sada uhapsila 30-ak huligana i protiv njih pokrenula krivične postupke.
Za sada nema nikakvih naznaka o mogućem organizovanom okupljanju protivnika povorke, iako su se na ulicama pojavili neki homofobni plakati i grafiti, rekao je i dodao da su se u prikupljanje podataka o eventualnom pokušaju organizovanja kontramitinga uključili i obaveštajci.

(B92)