Skip to main content

Izveštaj: Svetski brendovi nesvesno finansiraju dezinformacije Kremlja na Balkanu

Građani 05. dec 2023.
2 min čitanja

"Nalet dezinformacija na Balkanu raspiruje etničke sukobe, nagriza demokratiju i tera region iz EU u Putinove ruke"

Prihodi od oglašavanja velikih severnoameričkih i evropskih brendova finansiraju i legitimišu medije koji šire dezinformacije o sukobu Rusije i Ukrajine, Kosovu i drugim pitanjima koja izazivaju podele na Balkanu, navodi se u izveštaju koji su objavile Medijska inicijativa Balkan Free (BFMI) i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta).

Pod naslovom „Ukidanje dezinformacija na Balkanu: kako međunarodni brendovi podržavaju rusku agendu“, u izveštaju se navodi da značajni brendovi iz Nemačke, SAD, UK, Francuske i drugih zemalja usmeravaju milione evra u oglašavanje medijskim kućama u Srbiji i Bugarskoj koji šire proruske dezinformacije – negiranje masakra u Buči, upoređivanje NATO-a sa ‘apokaliptičnom grupom antiruskih krstaša’ i napad na Evropsku uniju, navodi se u izveštaju.

Usred sve veće zabrinutosti zbog uticaja dezinformacija na bezbednost i demokratiju u regionu, izveštaj daje oštro upozorenje: „globalni brendovi i reklamne kompanije nenamerno jačaju ruski uticaj i pogoršavaju krhku političku situaciju u regionu kroz svoje trenutne prakse oglašavanja. Ovo predstavlja sve veći rizik za reputaciju brenda“.

Brendovi koji se oglašavaju u prodajnim mestima pomenutim u izveštaju uključuju Lidl, Delez, Proktor end Genbl, Koka-Kola, Boš i Amazaon. Provajderi reklamne tehnologije Google i Criteo povezuju brendove sa internetskim portalima koji šire dezinformacije na Balkanu.

Član odbora BFMI Piter Horoks primetio je da „oglašavanje velikih međunarodnih brendova igra značajnu ulogu u održavanju medija u jugoistočnoj Evropi i na Balkanu“.

„Nažalost, neki od ovih medija redovno promovišu dezinformacije. Naš fokus danas je da istaknemo kako aktuelne politike finansiranja nenamerno podržavaju širenje ruske propagande na Balkanu, činjenica je u velikoj meri nepoznata ovim brendovima“, naveo je on.

Programski direktor u Crte Raša Nedeljkov izjavio je da antizapadnu, prorusku i provladinu propagandnu mašinu u Srbiji u velikoj meri finansiraju i tako legitimišu zapadne kompanije.

Severnoameričke i evropske nacije, kao i EU, moraju odmah da preduzmu akciju da to zaustave – u suprotnom će nastaviti da neguju rusku agendu u Srbiji koja gura naše društvo od demokratije i evropskih vrednosti pravo u autoritarnu vladavinu.

Direktorka BFMI Antoaneta Nikolova naglasila je hitnost ovog pitanja.

„Nalet dezinformacija na Balkanu raspiruje etničke sukobe, nagriza demokratiju i tera region iz EU u Putinove ruke. Globalni brendovi i posrednici uključeni u proces oglašavanja imaju važnu odgovornost da osiguraju da njihova ulaganja ne doprinose daljoj eroziji slobode i stabilnosti medija na Balkanu“, navela je ona.

Izveštaj poziva kreatore politike, civilno društvo i privatni sektor da preduzmu konkretne korake kako bi osigurali da strategije korporativnog oglašavanja ojačaju nezavisne medije i demokratiju u regionu.

(N1)