Skip to main content

Milan Jovanović: Nudili su mi novac da slučaj paljenja moje kuće „ode pod tepih“

Građani 05. dec 2023.
< 1 min čitanja

"Zakasnela pravda se može smatrati nepravdom"

Milan Jovanović, novinar portala Žig info, kome je u Grockoj zbog kritičkog pisanja o lokanoj vlasti, zapaljena kuća, rekao je kako su mu nudili da odredi „bezobraznu cifru“ kako bi njegov slučaj „otišao pod tepih“, ali da nije pristao, jer bi na taj način osramotio sve novinare i medije.

„Da nije bilo novinara i medija, ko zna šta bi bilo s ovim slučajem. Otišao bi pod tepih, kao što se od mene i tražilo“, rekao je Jovanović u intervjuu dnevnom listu Danas.

On je, komentarišući to što još nije poznato kada će Apelacioni sud u Beogradu početi razmatranje žalbi na presudu za paljenje njegove kuće, rekao da se „zakasnela pravda može smatrati nepravdom“.

Od izricanja druge osuđujuće prvostepene presude u Višem sudu bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još četvorici, na ukupnu kaznu od 17 godina zatvora, prošlo je osam meseci.

Predsednik tročlanog sudskog veća je sudija Milimir Lukić, koji je medijskoj zajednici poznat kao predsednik veća koje je na apelaciji oborilo prvu prvostepenu presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije, zbog prekoračenja optužnice.

Članica veća je i sutkinja Maja Ilić, koja je široj javnosti najpoznatija po osudi biznismena Miroslava Miškovića.

Pravni zastupnik urednika portala Žig info Željka Matorčevića advokat Nemanja Todorović naveo je da „nema više manevarskog prostora za odugovlačenje“.

Sa druge strane, advokat Viktor Gostiljac koji zastupa okrivljenog Simonovića navodi da „činjenice govore suprotno, jer je ovo jedan od najbržih postupaka“.

„U prvostepenom postupku su suđenja bila zakazivana na sedam dana, pa na 10 dana. To je specifično u ovom postupku u odnosu na sve druge postupke“, naglasio je Gostiljac.

Prema njegovim rečima, nema postupka u krivičnom pravu koje se zakazuje na 10 dana.

„To je nešto što sve treba da nas zabrine, jer je reč o obećanoj brzini“, tvrdi Gostiljac.

(Danas, foto: N1)