Skip to main content

Izložba strip autora Zorana Janjetova od 17. jula u Novom Sadu

Kultura 12. jul 2021.
2 min čitanja

Izložba “Antitelo” poznatog strip autora Zorana Janjetova biće održana u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) od 17. jula do 28. avgusta 2021, saopšteno je danas iz tog muzeja.

Kustos izložbe je Vladimir Mitrović, a izložba je zamišljena u više zasebnih segmenata kroz koje će biti predstavljen umetnički, strip i dizajnerski rad Zorana Janjetova.

Prvi deo izložbe biće posvećen ranom stvaralaštvu koje se odvijalo unutar jugoslovenskih strip magazina i u omladinskoj štampi.

Na izložbi će, između ostalog, biti predstavljen njegov rad od završetka studija na novosadskoj Akademiji umetnosti, preko prvih objavljenih radova i njegove saradnje sa omladinskom štampom, listovima kao što su bili Student, Vidici, Mladost, Omladinske novine, Stav, Džuboks, te i domaćim strip časopisima Ju strip magazin, Cepelin i slično.

Najveći deo izloženih radova biće premijerno prikazan na ovoj izložbi, koju će pratiti i brojni prateći programi ostvareni u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Novi Sad i novosadskom Akademijom umetnosti: vođenje kroz izložbu uz kustosa i autora, okrugli stolovi posvećeni strip umetnosti, promocije, razgovori, kao i radionice za decu i omladinu.

“Kako MSUV u svom višedecenijskom delovanju do sada nije organizovao izložbu nekog strip umetnika, prirodno je da smo se odlučili za Zorana Janjetova, jednog od najpoznatijih domaćih strip autora sa evropskom pa i svetskom umetničkom karijerom. U isto vreme biće to i jedna od prvih velikih, retrospektivnih izložbi posvećenih nekom od strip stvaralaca u domaćim muzejima i galerijama savremene umetnosti”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodali su da imaju nameru da započnu seriju različitih programa, manifestacija i izložbi posvećenih značajnim domaćim strip umetnicima, a da u isto vreme i skrenu pažnju javnosti na taj deo savremene srpske umetničke produkcije.

U pratećem monografskom katalogu izložbe nalaze se tekstovi Momčila Rajina, Alehandra Jodorovskog, Zorana Đukanovića i Ilije Bakića, dok je Zoran Stefanović, upravnik Centra za umetnost stripa pri Udruženju stripskih umetnika Srbije, koji je, posebno za tu priliku, izradio izabranu stripografiju Zorana Janjetova.

Zoran Janjetov rođen je u Subotici 1961. godine, završio je srednju školu za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu 1979. godine, diplomirao na odseku za slikarstvo Akademije umetnosti u Novom Sadu 1985. u klasi profesora Isidora Vrsajkova i Dušana Todorovića.

Stripove i ilustracije objavljuje od 1979. u omladinskoj i studentskoj štampi, dečjim, muzičkim i strip magazinima.

Od 1986. nasleđuje francuskog strip majstora Žana Žiroa (Mebijusa) na serijalima o Džonu Difulu, prvo kao kolorist a potom i kao crtač.

Objavljuje kod francuskih izdavača strip-serijal L’Incal, Les Technoperes i Ogre God, za koje scenarije piše Alehandro Jodorovski. Ti stripovi su prevedeni na petnaestak jezika i izlaze u dvadesetak zemalja.

Za poznatu belgijsku muzičku etiketu Crammed Discs radio je seriju omota i pratećih grafičkih materijala za muzička izdanja (2002-2009).

Dobitnik je Specijalnog priznanja za veliki doprinos stripu na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu (2004).

Strip albumi Zorana Janjetova su prisutni u čitavom svetu, a on važi za jednog od najpoznatijih domaćih strip umetnika koji deluju na međunarodnoj sceni.

(Autonomija, ilustracija: MSUV)