Skip to main content

Slovenačka opozicija traži Janšinu ostavku jer su na referendumu odbačene promene zakona o vodama

Jugoslavija 12. јул 2021.
2 min čitanja

Slovenačka opozicija smatra da je referendum na kojem su glasači u nedelju ubedljivo odbacili promenu zakona o vodama izraz velikog nepoverenja javnosti prema vladi, koja bi zbog toga trebalo da podnese ostavku.

Uz iznenađujuće veliku izlaznost birača kada je reč o referendumima, 675.000 je glasalo protiv vladinog zakona, a samo 105.000 za njegovu potvrdu, tako da neće biti sproveden, što je veliki simbolični poraz za vladajuću koaliciju.

Opoziciona predsednica Socijaldemokrata (SD) Tanja Fajon rekla je da je vladin poraz na referendumu znak da birači žele promene, prenela je danas agencija Hina.

„Nepoverenje u ovu vladu je izuzetno, premijer (Janez) Janša bi trebalo da podnese ostavku, a ako ne, opozicija bi mogla tražiti glasanje o poverenju vladi predlažući svog kandidata za novog premijera“, rekla je Fajon.

Predsednik Leve stranke Luka Mesec ocenio je da je rezultat referenduma znak da se „Slovenija politički budi“ i želi da se prevremeni parlamentarni izbori što pre organizuju.

Samo nekoliko vladinih političara branilo je kontroverzni zakon u kampanji pre referenduma, dok su svi ostali bili na suprotnoj strani – civilno društvo, struka, aktivisti i opozicija, rekao je Mesec i dodao da veruje da će Janšina vlada ubedljivo izgubiti na izborima.

Odbijene izmene predviđale su mogućnost izgradnje manjih objekata u prirodi van naselja, uz obale reka, jezera i morske obale. Referendum su pokrenula udruženja za zaštitu životne sredine okupljena u inicijativi „Za pijaću vodu“ i uz podršku opozicionih partija, sa tezom da bi takva izgradnja, pod pritiskom investitora i lokalnih interesa, ugrozila bunare i prirodne resurse.

Suprotno tome, vlada je tvrdila da je cilj bio dobiti dodatno finansiranje koncesijama za održavanje vodnih tela i kanala i da će zakon koristiti manjim lokalnim zajednicama.

Premijer Janša je već u nedelju na Tviteru objavio da neće biti „drame“ zbog rezultata, jer gubitak referenduma u ​​prethodnim slučajevima nikada nije doveo do pada vlade. Kritikovao je one glasače koji su favorizovali vladu i ostali kod kuće i nisu izašli na referendum.

Predsednik Borut Pahor potvrdio je da je i sam glasao protiv kontroverznog zakona na referendumu, ali da to nije „ni glas za vladu ni protiv“ vlade i da mu je žao što rasprava o zakonu pre njegovog usvajanja nije bila sveobuhvatnija i stručna kako bi javnost bolje razumela o čemu se radi.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja u Janšinoj vladi Andrej Vizjak tvrdi da su inicijatori referenduma svojom kampanjom obmanjivali glasače namećući dileme o zakonu kao ekološkoj i samim tim vrlo emotivnoj temi i time zapravo „oteli“ referendum.

Aktuelna vlada će i dalje voditi računa o očuvanju prirode i voditi dobru ekološku politiku, a odbijanjem zakonskih promena eliminisana je mogućnost dobijanja dodatnih sredstava za čišćenje kanala i održavanje vodotokova, rekao je Vizjak.

(Beta)