Skip to main content

Izložba “Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata” od subote u Novom Sadu

Kultura 21. sep 2022.
< 1 min čitanja

Izložba “Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata”, koja će obuhvatiti najveći broj dela jednog od najznačajnijih domaćih slikara, biće otvorena u subotu, 24. septembra, čime će biti označen početak nedelje vizuelne umetnosti u okviru aktuelnog “Kaleidoskopa kulture”, manifestacije koja je deo programa Evropska prestonica kulture (EPK), najavila je danas Fondacija Novi Sad – EPK.

Izložbene postavke biće održane na novosadskom Trgu galerija, a učestvovaće Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske, gde će biti dve izložbene postavke, zatim Poklon-zbirka Rajka Mamuzića, te Galeriju slika „Sava Šumanović” u Šidu, gde će biti treća izložbena postavka. 

Šumanovićevo slikarstvo iz perioda između 1919. i 1940. godine biće predstavljeno delima iz tri navedene galerije, kao i zahvaljujući pozajmici umetnikovih dela iz vodećih nacionalnih institucija kulture, zatim muzeja iz Hrvatske, Severne Makedonije i Francuske.

Kaleidoskop kulture traje do 7. oktobra, a nakon nedelje vizuelne kulture, poslednja nedelja posvećena je primenjenoj umetnosti.

(Autonomija, foto: Jelena Jovanović/EPK)