Skip to main content

Macron: Oni koji su „neutralni“ na strani su Rusije

Planeta 21. сеп 2022.
< 1 min čitanja

„Danas želim da bude jasno: oni koji žele oponašati borbu nesvrstanih odbijanjem da govore jasno čine grešku i snosit će historijsku odgovornost“.

Zemlje koje odbijaju solidarnost s Ukrajinom u ratu protiv Rusije su „saučesnici“ novog ruskog imperijalizma.

To je izjavio francuski predsjednik Emmanuel Macron na sjednici Generalne skupštine UN, piše Politico.

„Oni koji danas šute služe – protiv svoje volje ili potajno sa nekim saučesništvom – učestvuju u novom imperijalizmu“, rekao je Macron.

Naveo je i da je ruska agresija na Ukrajinu označila „povratak u eru imperijalizma i kolonija“ i da je svijet suočen sa izborom između „rata i mira“.

Dok su zapadni saveznici, poput Francuske, pokazali ujedinjeni front protiv Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu, odgovor u Africi i Aziji bio je prigušeniji.

Neke zemlje ne žele previše oštro osuditi Rusiju. Ovaj trend se odrazio na aprilskom glasanju u UN-u, kada je 58 zemalja, uključujući Indiju, Brazil, Južnu Afriku i Indoneziju, uzdržano od glasanja o rezoluciji o izbacivanju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava.

Francuski predsjednik je priznao „osjećaj nepravde“ koji imaju zemlje pogođene posljedicama rata, a odnosi se na hranu, energiju i njihove ekonomije. Ali on je također izdao snažno upozorenje onima koji žele ostati „neutralni“.

„Danas želim da bude jasno: oni koji žele oponašati borbu nesvrstanih odbijanjem da govore jasno čine grešku i snosit će historijsku odgovornost“, rekao je on, misleći na pokret nesvrstanih tokom Hladnog rata.

Macron je u svom govoru također najavio da će Francuska finansirati transport ukrajinske pšenice u Somaliju u partnerstvu sa Svjetskim programom za hranu UN-a.

(Politicki.ba, foto: Pixabay)