Skip to main content

Izborni sistem u Vojvodini

Dokumenti 03. феб 2008.
2 min čitanja

VojvodinaIzbori za Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine raspisani za 11. maj 2008. godine šesti su pokrajinski izbori od uvođenja višestranačja, a održaće se po kombinovanom izbornom sistemu.
Po važećem pokrajinskom izbornom sistemu, polovina od ukupno 120 poslanika bira se po proporcionalnom modelu u kojem će Vojvodina biti jedna izborna jedinica, a druga polovina po dvokružnom većinskom modelu sa dva kandidata u drugom krugu u kojem će Vojvodina biti podeljena u 60 izbornih jedinica.
Naime, Statut Vojvodine nalaže da svaka od 45 opština bira najmanje jednog poslanika. Upravo član 22. Statuta APV bio je i ključni razlog kojim su vladajuće stranke u Banovini pre četiri godine branile neminovnost primene kombinovanog izbornog modela, po kojem bi se polovina vojvođanskih poslanika birala po većinskom, u 60 izbornih jedinica, a polovina po proporcionalnom sistemu, gde bi Vojvodina bila jedna izborna jedinica. Prema objašnjenjima, primenom većinskog modela obezbeđuje se upravo zastupljenost opština, koju im garantuje Statut.
Za manjinske izborne liste u proporcionalnom sistemu važi prirodni prag, dok svi ostali učesnici izbora moraju savladati izborni cenzus od pet procenata.
Kad je reč o većinskom modelu, u 39 od ukupno 45 vojvođanskih opština bira se po jedan kandidat, dok su veće opštine podeljene na više izbornih jedinica. Novi Sad daje sedam poslanika u vojvođansku Skupštinu, Subotica četiri, Zrenjanin i Pančevo po tri, a Kikinda i Sombor po dva poslanika.
Po većinskom izbornom modelu u prvom krugu pobeđuju samo oni kandidati koji osvoje natpolovičan broj glasova izašlih birača. Oni kojima to ne pođe za rukom, a po broju osvojenih glasova zauzmu prvu i drugu poziciju u svojoj izbornoj jedinici, prolaze u drugi krug. Ukoliko više kandidata dobije jednak i istovremeno najveći broj glasova i na ponovljenom glasanju, glasanje se opet ponavlja u roku od osam dana sve dok jedan kandidat ne dobije najveći broj glasova.
Mandati osvojeni po proporcionalnom modelu raspodeljivaće se izbornim listama srazmerno broju osvojenih glasova. U raspodeli mandata učestvuju izborne liste koje su dobile najmanje pet odsto glasova od ukupnog broja glasova birača koji su glasali, što se ne odnosi na stranke nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina, za koje važi prirodan izborni prag.
Kombinovani izborni model primenjivaće se drugi put u Vojvodini, pošto je po tom modelu izabran i aktuelni saziv pokrajinskog parlamenta. Usvojen je mesec dana uoči prethodnih pokrajinskih izbora održanih 19. septembra 2004. godine. Iako su se mnoge stranke tad žalile na izuzetnio komplikovanu izbornu proceduru, u međuvremenu nije bilo inicijativa za njegovu promenu, izuzev pokušaja da se u Skupštinu APV uvedu garantovani mandati za manjinske nacionalne zajednice o čemu pak nije bilo konsenzusa među vladajućim strankama u Banovini.

www.vojvodinaglasa.info