Skip to main content

Kostreš: Tadić ne bi pobedio bez Vojvodine

Info 05. феб 2008.
< 1 min čitanja

KostresPredsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da kandidat Demokratske stranke Boris Tadić ne bi mogao da pobedi na predsedničkim izborima bez velike podrške koju je dobio u Vojvodini. Kostreš je na tribini u Skupštini Vojvodine rekao da poslednji izborni rezultati govore da su Vojvođani vrlo jasno opredeljeni ka evrointegracijama.
„Zbog toga Vojvodina mora da bude mnogo više uvažavana nego danas, jer će u suprotnom Srbija početi da klizi u pravcu u kojem ne želimo da ide“, rekao je Kostreš.
On je ocenio da u Srbiji danas vlada veliki otpor prema decentralizaciji i regionalizmu, i odbacio optužbe da se iza tih procesa krije „neka vrsta separatizma“.
Prema njegovim rečima, danas se Evropa „od Evrope nacija transformiše u Evropu regija“ i to je nezaustavljiv proces kojem i Srbija mora da se priključi ukoliko želi da bude deo nje.
„A očigledno je da građani žele da budu deo Evrope, što su većinski pokazali i na proteklim izborima“, kazao je on.
Predstavnica Saveta Evrope Nadia Skenderović Ćuk, ocenila je da je proces regionalizacije danas pođednako važan kao proces evropskih integracija.
Prema njenim rečima, jaka centralizovana nacionalna država je stvar prošlosti.
U Skupštini Vojvodine danas je promovisana knjiga „Principi evropskog regionalizma“ autora Jovana Komšića, u izdanju Asocijacije multietničkih gradova jugoistočne Evrope.

(Beta)