Skip to main content

Istraživanje: Srbija je jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja

(Pod) razno 18. okt 2021.
2 min čitanja

Srbija je i dalje jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, a vladine mere podrške za ublažavanje posledica pandemije korona virusa nisu poboljšale položaj građana koji su u najvećem riziku od siromaštva, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja SeCons grupe za razvojnu inicijativu o siromaštvu u Srbiji.

„Neke društvene grupe poput onih koji nemaju lična dokumenta, uključujući beskućnike, izbeglice, ali i decu, su izostavljene u dodeli pomoći“, rekao je predstavnik SeCons grupe Slobodan Cvejić.

On je ocenio da državna pomoć nije stigla do onih kojima je bila najpotrebnija i zbog toga što je mere socijalne politike sprovodilo Ministarstvo finansija, a ne Ministarstvo socijalne zaštite.

„Podela državne pomoći koja nije bila usmerena na najugroženije grupe dovela je do još veće nejednakosti među građanima u Srbiji“, rekao je Cvejić.

Podsetio je da je stopa rizika od siromaštva u Srbiji u 2020. godini, prema podacima Reopubličkog zavoda za statistiku, u 2020. godini iznosila 21,7 odsto, što je za 1,5 odsto manje nego u prethodnoj godini.

Programska direktora SeCons grupe Marija Babović je izjavila da je u ovoj godini povećana zaposlenost, ali da nije dostignut nivo zaposlenosti od pre pandemije.

Ona je dodala da su neformalno zaposleni bili na najvećem udaru jer nemaju ugovor o radu i regulisano zdravstveno osiguranje, a pored njih i Romi, samohrani roditelji, stariji građani i mladi.

Jednokratna pomoć države samo punoletnim građanima je bila politički motivisana, jer su oni glasači, a nisu je dobile porodice sa više dece, kojima je pomoć najpotrebnija„, istakla je Babović.

Dodala je to što stariji građani nemaju iskustva u korišćenju interneta bilo prepreka da mnogi od njih ostvare pravo na isplate pomoći iz državne kase.

SeCons grupa je istraživanje „Covid kriza i siromaštvo: Praćenje siromaštva u Srbiji 2021“ uradila uz podršku Fonda za otvoreno društvo.

Vršilac dužnosti direktora Fonda Miodrag Milosavljević je rekao da je za smanjenje siromaštva važno kvalitetnije i dostupnije obrazovanje, unapređenje zdravstvene zaštite i veća zaposlenost, kao i bolje sagledavanje primene javnih politika na marginalizovane grupe.

(Beta, foto: Pixabay)