Skip to main content

Inicijativa mladih: Tužilaštvo da podigne optužnice za ratni zločin u Kukurevićima kod Priboja

Ogledalo 18. feb 2022.
< 1 min čitanja

Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je danas od Tužilaštva za ratne zločine da “posle 15 godina od pokretanja istrage” o navodnom zločinu u selu Kukurovići kod Priboja, saopšti rezultate i podigne optužnice protiv odgovornih za kako se navodi, ubistvo troje meštana i uništavanje sela.

Iz te nevladine organizacije su ocenili da je “sramotno” da 15 godina od pokretanja istrage “nema optužnice za taj zločin” dok su kako se navodi, zahtevi porodica žrtava za dobijanje statusa civilnih žrtava rata odbijeni zbog diskriminatornog pravnog okvira.

“Obaveza je Vlade Srbije da prizna i po osnovu zakona obešteti žrtve ratnog zločina koje su njene bezbednosne snage počinile kao što je slučaj sa ubistvima, zlostavljanju i uništavanju imovine meštana Kukurovića. Vlada je dužna i da izvrši sve obaveze po osnovu Programa za povratak izbeglih i raseljenih Bošnjaka iz opštine Priboj u periodu 1991–1999. godine”, stoji u saopštenju.

Po navodima Inicijative mladih za ljudska prava, pripadnici Užičkog korpusa Vojske Jugoslavije (VJ) 18. februara 1993. izvršili su pešadijski i minobacački napad na selo Kukurovići kod Priboja u kome su ubijene tri starije osobe.

(Beta)