Skip to main content

Građanske inicijative: Presude pokazale da je policija građanima ugrozila pravo na protest

Građani 04. jul 2022.
2 min čitanja

Programska direktorka Građanskih inicijativa Bojana Selaković ocenila je danas da je više od 60 oslobađajućih presuda za učesnike ekoloških protesta i blokada saobraćaja koji su prekršajno gonjeni potvrdilo da je pravo na protest garantovano Ustavom Srbije i da ga je policija prekršajnim gonjenjem građana ugrozila.

Ona je na današnjoj konferenciji u beogradskom prostoru „Miljenko Dereta“, kako je saopšteno iz Građanskih inicijativa, rekla da da su građani, učesnici protestnih blokada, dobijali dve vrste prekršajnih prijava – kao učesnici u saobraćaju i kao organizatori blokada.

Kod prve vrste, navela je ona, zloupotrebljen je Zakon o bezbednosti u saobraćaju kako bi se država masovno obračunala sa građanima koje nije mogla da kazni prema Zakonu o javnom okupljanju, dok je u drugom slučaju policija prema nekim svojim kriterijumima označavala ljude kao organizatore protesta, „iako oni to faktički nisu bili“.

Dodala je i da Građanske inicijative rade na mapiranju utvrđivanja odgovornosti na nivou policije, ali i drugih mehanizama u oblasti zaštite ljudskih prava.

Aktivistkinja Katarina Đukić iz Građanskih inicijativa kazala je da su protestima prisustvovali neuniformisani policajci iz drugih odeljenja, koji su u nekim slučajevima snimali okupljene, mimo zakonskih propisa, ili ih prepoznavali na licu mesta, beležili imena i prosleđivali saobraćajnim policajcima koji su samo izdavali kazne.

Po njenim rečima, svedočenja nekih policijskih službenika potvrdila su da ti prekršajni postupci „nemaju veze sa procesuiranjem saobraćajnih prekršaja, već samo i isključivo sa odmazdom prema ljudima koji su iskoristili svoje Ustavom zagarantovano pravo na miran protest, i direktnim targetiranjem aktivista“.

Ona je navela i da jedno od najeklatantnijih svedočenja dolazi iz Kragujevca, gde policajac, po njenim rečima, svedoči da je „imao zadatak da na snimku učesnika prepozna dva lica“, a da okrivljenu „zna iz škole“.

„Dakle, učesnici protesta se maltretiraju u montiranim procesima, a policija na osnovu snimaka i prepoznavanja ovlaš – ‘znam ga iz grada’, ‘znam ga iz medija’, pravi dosijee o ljudima koji su prisustvovali protestima“, rekla je Đukić.

Advokat Radivoje Kastratović ocenio je da sve to u vezi sa prekršajnim prijavama zbog blokada pokazuje da „policija nije obavljala svoju zakonsku dužnost, već je služila kao batina u rukama političkih stranaka na vlasti kako bi sprovela namere o saniranju političke štete“ i istakao da je zabrinut što niko nije pozvan na odgovornost zbog takvog postupanja.

Mi smo dokazali da je policija postupala nezakonito, a to što nema odgovornosti šalje nam sliku da će se ovakve stvari i ubuduće ponavljati“, kazao je on.

(Beta, Foto: Pixabay)