Skip to main content

Nezavisnost: U velikom broju zemalja radnicima uskraćeno pravo na slobodu govora i okupljanja

Info 04. jul 2022.
2 min čitanja

U velikom broju zemalja radnicima se uskraćuje pravo na slobodu govora i okupljanja kao i na sindikalno organizovanje, učestala je državna represija prema nezavisnim sindikatima čiji lideri se hapse i zatvaraju, a u 13 država sindikalci su ubijeni, ukazuje se u ovogodišnjem izveštaju Međunarodne konfederacije sindikata (MKS), prenosi danas portal nezavisnost.org.

U objavljenom Indeksu globalnih prava za 2022. godinu MKS upozorava da su radnici u brojnim zemljama širom sveta izloženi fizičkom nasilju i da se zbog svojih aktivnosti, posebno zbog štrajkova, često hapse i zatvaraju sindikalni lideri, što je najviše izraženo u Avganistanu, Belorusiji, Egiptu, Jordanu, Hong Kongu, Mjanmaru, Sudanu…

Među 148 rangiranih zemalja najbolje su ocenjene (indeks 1) evropske države: Austrija, Danska, Finska, Nemačka, Island, Irska, Italija, Norveška i Švedska.

U grupi najgore ocenjenih država (indeks 5), koja je i najbrojnija na rang listi, između njih 44 su Alžir, Avganistan, Belorusija, Brazil, Kina, Kolumbija, Egipat, Gvatemala, Indija, Indonezija, Iran, Kuvajt, Pakistan, Turska…

Srbija je sa indeksom četiri, nepromenjenim u odnosu na 2021. godinu, rangirana u grupu sa 39 država.

U istom rangu su najsiromašnije afričke zemlje kao što su Burkina Faso, Čad, Kongo i Mali, ali i neke od najbogatijih država sveta – Sjedinjene Američke Države i Australija. U istoj grupi su i članice Evropske unije – Grčka, Mađarska i Rumunija.

Nezavisnost piše da su u zemljama iz regiona bolje od Srbije u pogledu stanja radnih prava Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Albanija (indeks 3), a da su značajno bolje ocene dobile Hrvatska i Crna Gora (indeks 2), dok se Slovenija iz nepoznatih razloga ne nalazi među 148 rangiranih država.

Portal navodi da je generalna sekretarka Međunarodne konfederacije sindikata Šaran Barou izjavila da su radnici na prvoj liniji velikih, višestrukih kriza koje se manifestuju rastućom nejednakošću, klimatskim poremećajima i pandemijama i da takve krize sve više otežavaju pa i onemogućavaju živote ljudi, a posebno su ugrožena ekonomska i socijalne prava zaposlenih.

“Indeks globalnih prava 2022. otkriva kako globalnu nestabilnost iskorišćava veliki broj vlada i poslodavaca koji direktno napadaju radnička prava. Moramo razotkriti nepravde kako bismo naterali vlade da shvate da moraju da private novi društveni ugovor kako bi se zaštitila radna mesta, plate, radna prava, socijalna zaštita, jednakost i inkluzija”, naglasila je Barou.

MKS Indeks globalnih prava evidentira kršenja radnih prava i rangira države prema ocenama koje se dodeljuju na osnovu 97 međunarodno priznatih indikatora o zakonskom normiranju radničkih prava i njihovoj stvarnom poštovanju u praksi. Ključni zaključak je da je globalno gledano stanje u mnogim oblastima radnih prava gore nego prošle godine.

U Izveštaju MKS u vezi sa Srbijom apostrofiran je slučaj štrajka u kragujevačkoj fabrici “Fijat plastik” koji je zbog umanjenih plata počeo u januaru 2021. godine.

Poslodavac je u maju 2021. godine nezakonito poslao na prinudno odsustvo 13 radnika, zajedno sa štrajkačkim odborom, zaključao pogon a mašine izmestio u druge fabrike.

Napominje se da je u junu 2021. godine, inspekcija rada prijavila menadžment zbog pokušaja prekida štrajka, a državna Bezbednosno-informativna agencija (BIA) je u avgustu pozvala predsednika štrajkačkog odbora na “razgovor”, što je fabrički sindikat odbio navodeći da ga “politika ne zanima”, već samo sindikalna pitanja, navodi ovaj portal.

“Istovremeno, njihova sindikalna centrala je nameru BIA ocenila kao pokušaj zastrašivanja sindikata. Na kraju opisa slučaja, MKS navodi da su propali pregovori sa Fijatom, uz posredovanje državne Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, te da u trenutku pisanja izveštaja Indeks 2022. spor još nije bio okončan”, navodi Nezavisnost u tekstu.

(Beta)