Skip to main content

Građanska Vojvodina: Sprečiti ponavljanje zločina, da reaguje i međunarodna zajednica

Izdvajamo 04. јан 2022.
2 min čitanja

Građanska Vojvodina najoštrije je osudila ponašanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u Priboju koji su pevali nacionalističku pesmu pozivajući na ubijanje pripadnika drugih naroda i ponavljanje genocida.

Koalicija nevladinih organizacija je iskazala apsolutnu podršku i solidarnost sa pripadnicima bošnjačke zajednice u Srbiji koji s pravom osećaju strah za vlastitu sigurnost posle takvih poruka, a posebno zbog izostanka reakcije državnih institucija na iznete pretnje.

„Snimak koji se pojavio na društvenim mrežama na kojem su pojedini pripadnici MUP-a na zabavi u Priboju pevali pesmu ’Oj Pazaru novi Vukovar, oj Sjenice nova Srebrenice’ ne samo da je alarm za institucije, već i za celo društvo, koje će se u odnosu na ovaj gnusni čin odrediti pripada li civilizovanom svetu ili je prihvatilo fašističku ideologiju“, smatraju u Građanskoj Vojvodini.

Apelovali su na građansku javnost da stane u odbranu svojih sunarodnika Bošnjaka, jer od toga zavisi budućnost ovog društva.

„Ukoliko se prećute otvoreni pozivi na ubijanje pripadnika drugih naroda, a koji dolaze od pripadnika policije, u ovoj zemlji više niko neće biti siguran“, piše u saopštenju.

Građanska Vojvodina pozvala je i međunarodnu zajednicu da zaštiti pripadnike manjinskih zajednica u Srbiji, pre svega bošnjačke zajednice, kojoj je ovim izneta otvorena pretnja fizičkom likvidacijom.

„Smatramo da je ta podrška neophodna jer institucije u Srbiji takve pretnje dozvoljavaju, a izgleda i odobravaju, sudeći po tome koliko se štiti mural ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu, na koji način se glorifikuju i drugi osuđeni ratni zločnici za koje su naše institucije i politčki akteri vlasti širom otvorili vrata“, navodi se u saopštenju.

Upozorili su građane Srbije da se odupru novom talasu nacionalističkog ludila koji je devedestih godina prošlog veka odneo stotine hiljada žrtava, a kojeg danas promoviše i sam ministar policije zagovaranjem ideje “srpskog sveta”.

Prema oceni Građanske Vojvodine, upravo takvi narativi najviši državnih zvaničnika predstavljaju podstrek i za ovakvo morbidno nacionalističko pojanje, ali i za nove zločine koji se njime najavljuju.

„Vukovar i Srebrenica mesta su najbeskrupuloznijih zločina srpskih vojnih i paravojnih snaga u ratovima devedesetih godina, a pesma kojom pojedini policajci Srbije poručuju da će se oni ponoviti opasna je pretnja, ali i užasna dijagnoza društva u Srbiji koje već tri decenije neguje govor mržnje, nacionalistički i militaristički narativ“, piše u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Centar za interkulturalnu komunikaciju.

(Autonomija)