Skip to main content

Frankfurter rundšau: Da li izbori donose političko proleće jugoistočnoj Evropi?

Ogledalo 18. јан 2022.
2 min čitanja

Da li će jugoistočna Evropa ovog proleća doživeti političko otopljavanje, ili će autokratski vlastodršci zacementirati svoju vlast kada u aprilu tri nacional-populistička vladara, mađarski premijer Viktor Orban, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i slovenački premijer Janez Janša budu morali da se dokažu na izborima, piše danas dnevnik Frankfurter rundšau (Frankfurter Rundschau).

List podseća da naredne jeseni izbori očekuju i „njihovog ideološkog prijatelja, lidera bosanskih Srba Milorada Dodika“.

Ta četvorka, piše nemački dnevnik, na veoma sličan način učvršćuje svoju vlast, i to pomoću „kontrolisanih medija, razvodnjene podele vlasti i cvetajućog nepotizma“.

Dnevnik konstatuje i da „Dodik, Orban i Vučić, pored toga neguju i bliske odnose sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom, kojeg vredno ‘hofiraju'“.

„Njihovi se opozicioni kritičari ipak nadaju promeni vlasti na predstojećim izborima, sa različitim izgledima“, piše list, a prenosi portal Euraktiv Srbija.

Dnevnik navodi da je u prvom redu Viktor Orban taj koji „održava prijateljske veze sa svim svojim autoritarnim susedima“. „Sa Janezom Janšom je u tesnom dosluhu slično kao i sa svojim bliskim političkim prijateljem Vučićem“.

„U nastojanju da proširi politički uticaj Mađarske na Zapadnom Balkanu, Orban se od 2019. godine pojačano udvara i lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku. Krajem januara čak drugi put u dva meseca treba da poseti Banjaluku“, piše Frankfurter rundšau.

„Svemoćni predsednik Srbije Aleksandar Vučić još uvek ćuti da li će se na parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila kandidovati za reizbor, ili će tražiti povratak na mesto premijera. Prema većini anketa, njegova Srpska napredna stranka (SNS) uprkos bezbrojnim skandalima, nema mnogo razloga da strahuje od poraza“, ocenjuje dnevnik.

Dnevnik, međutim, objašnjava da srpska „rascepkana opozicija nade polaže u istovremene beogradske izbore“ i da je njen cilj promena gradskih vlasti „što treba da označi početak kraja Vučićeve ere„.

Uz ocenu da se Orbanovi ideološki prijatelji u LJubljani, Beogradu i Banjaluci ne samo zbog simpatija, nego i zbog sopstvenih interesa nadaju njegovom ponovnom izboru, Frankfurter rundšau piše da „Budimpešta ne samo politički, nego i ekonomski veoma tesno sarađuje sa slično sazdanim partnerima“.

„Poslovni ljudi iz okruženja Fidesa snažno su investirali u medije u Sloveniji. Posredstvom mađarskoj manjini u inostranstvu namenjenog Betlen Gabor fonda, Budimpešta je u protekloj deceniji već upumpala trocifrene milionske iznose u Srbiju i Sloveniju. Iako u Bosni živi samo nekoliko stotina Mađara, i srpski entitet Republika Srpska treba da oseti blagodeti tog fonda. Zauzvrat, Mađarska će biti uključena u izgradnju novih hidroelektrana u Bosni“, piše list.

Pa ipak, 2021. se i bugarski premijer Bojko Borisov, „dugogodišnji stub demohrišćanske Evropske narodne partije, sapleo o bezbroj korupcionaških skandala u koje je bio umešan“, podeća Frankfurter rundšau.

(Beta, Foto: N1)