Skip to main content

Francuski parlamentarci u poseti Vojvodini

Autonomija 11. дец 2008.
2 min čitanja

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da se u procesu donošenja Statuta, kao najvišeg pravnog akta pokrajine jasno oslikava spremnnost Srbije da se regionalizuje i decentralizuje, kao i da ubrza proces evropskih integracija.
„Vojvodina želi i može da ubrza put Srbije ka Evropi, a da bi se ona nesmetano razvijala kao moderna evropska regija neophodno je da Statut bude što pre usvojen“, kazao je Egereši tokom susreta sa delegacijom Grupe prijateljstva „Francuska-Srbija“ iz francuske skupštine.
„Osim toga što se novim Statutom otvara prostor za očuvanje i negovanje najvećeg blaga Vojvodine, a to je njena multinacionalnost, multikulturalnost i višejezičnost, ovaj dokument pruža neophodni okvir za dalji ekonomski razvoj Pokrajine, a sve to u skladu sa Ustavom Srbije“, rekao je Egereši francuskim parlamentarcima koji borave u višednevnoj poseti Srbiji.
Delegacija koju predvodi predsednik Grupe prijateljstva Zan Pjer Difo susrela se danas i sa predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem.
Pajtić je izjavio da su novim Ustavom Srbije predviđene nove nadležnosti za Vojvodinu, koje se odnose najpre na mogućnost osnivanja novih pokrajinskih institucija, kao i na mogućnost povraćaja pokrajinske imovine.
„Takođe, u fazi je i donošenje novog vojođanskog Statuta i Zakona o nadležnosti Vojvodine, koji će biti usaglašeni sa republičkim Ustavom, ali će precizirati položaj i ingerencije Vojvodine“, dodao je Pajtić.
U saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za informacije navodi se da su predstavnici francuskog parlamenta ocenili da Vojvodina, svojom nacionalnom šarolikošću podseća na Evropu u malom i da na najbolji način može da pripremi i Srbiju na budućnost u Evropskoj uniji.
Francuski parlamentarci izrazili su spremnost da aktivno podrže uspostavljanje saradnje i produbljivanje već postojećih prijateljskih odnosa Vojvodine sa regionima u Francuskoj, kao i za organizovanje susreta privrednika, kako bi se ojačale ekonomske veze između Srbije i Francuske, dodaje se u saopštenju.
Difo, koji predvodi delegaciju francuskih parlamentaraca je i član parlamentarnog Odbora za inostrane poslove.

(Beta)