Skip to main content

Fotografije iz Novosadske racije na postamentu budućeg spomenika (VIDEO)

Građani 29. nov 2022.
2 min čitanja

"Oko postamenta su postavljene drvene palete na kojima kojima su "zakucane" četiri fotografije – umrlice braće Jovandić, fotografije nastradalih u Miletićevoj ulici i leševa pored zaleđenog Dunava"

Predstanivici inicijative “Digni gard, odbrani grad” danas su na postament spomenika “Nevinim žrtvama 1944/45” ekserima “zakucali” fotografije zabeležene tokom Novosadske racije, kako bi još jednom skrenuli pažnju da se ovaj spomenik podiže zločincima koji su učestvovali u raciji 1942. godine.

Oko postamenta su postavljene drvene palete na kojima kojima su “zakucane” četiri fotografije – umrlice braće Jovandić, fotografije nastradalih u Miletićevoj ulici i leševa pored zaleđenog Dunava.

Palete su potom predstavnici inicijative “Digni gard, odbrani grad” povezali lancima.

Predsednik novosadskog odbora stranke Zajedno Radivoje Jovović istakao je da ovaj performans treba dodatno da informiše javnost da je Novi Sad grad antifašizma i grad koji treba da se seća žrtava racije iz 1942. godine.

“Podsećam da se na ovom mestu pokušava podići spomenik onima koji su ubili i uništili hiljade života u raciji u Južnoj Bačkoj i Novom Sadu 1942. godine. Sa punim poštovanjem i ljubavi prema ovom gradu i precima Novosađanki i Novosađana, postavili smo ove fotografije kako bismo se njih sećali”, rekao je Jovović.

Iza Racije stoji jedini spomenik nevinim žrtvama i to na Keju, poručila je sociološkinja Marija Vasić.

Oni nemaju svog groba jer ih pojeo Dunav 1942. godine, ali imaju zajednički spomenik. Na tom spomeniku moraju da postoje njihova imena. Mi ne možemo da utičemo na prošlost i da je menjamo, ali možemo da utičemo na budućnost i na to da se ne podignu drugi spomenici, kao što se na ovom mestu želi podići nečastan spomenik bez imena”, rekla je Vasić.

Predsednik novosadskog odbora Demokratske stranke Veljko Krstonošić navodi da gradske vlasti pokušavaju da izjednače fašite i antifašiste i rehabilituju ratne zločince.

“Ono što Srpska napredna stranka sa svojim komunalnim satelitima radi je najsramniji čin za Novi Sad i Novosađane. Ovim činom vređa sve građane a pogotovo one koji su izgubili sve pretke u novosadskoj raciji tako što direktno podiže spomenik onima koji su u njoj učestvovali i počinili najmonstruoznije zločine“, poručio je Krstonošić.

Podsetimo, rok za postavljanje spomenika nevinim žrtvama je sreda, 30. novembar.

Predstavnici inicijative “Digni gard, odbrani grad” poručuju vlastima da, ukoliko “istraju u svojoj bolesnoj nameri da podignu ovaj spomenik fašistima i zločincima Novi Sad će taj spomenik ukloniti”.

Petar Alimpijević Autonomija