Skip to main content

Stoltenberg: NATO će nastaviti da pruža podršku Ukrajini u odbrani od agresije

Planeta 29. nov 2022.
< 1 min čitanja

"Alijansa više ujedinjena nego bilo kada u poslednjih 30 godina"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg otvorio je u Bukureštu sastanak Severnoatlantskog saveta NATO-a, rekavši da će alijansa nastaviti da pruža podršku Ukrajini u odbrani od ruske agresije.

„NATO nije deo tog konfkikta, ali će pružati podršku Ukrajini koliko god bude potrebno. Nastavićemo i da radimo sve što je potrebno da odbranimo svaki pedalj teritorije NATO-a“, kazao je Stoltenberg.

Na početku dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova članica NATO-a, Švedske i Finske, Stoltenberg je kazao da je alijansa suočena sa mnogo izazova povezanih sa ruskom agresijom na Ukrajinu.

„Podrška koju članice NATO-a pružaju Ukrajini pravi razliku na terenu i mora da bude nastavljena“, dodao je Stoltenberg.

Šef američke diplomatije Entoni Blinken izjavio je u Bukureštu da je NATO snažniji i više ujedinjen nego bilo kada u poslednjih 30 godina.

Uoči bilateralnog susreta sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, pred početak dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova članica alijanse, Blinken je izrazio očekivanje da će saveznici potvrditi podršku Ukrajini i aktivnostima na jačanju samih članica alijanse.

„Fundamentalni princip kojeg se držimo jeste da radimo zajedno i ujedinjeni, i u odnosu na ruski rat u Ukrajini, ali na izazove koje predstavlja delovanje Kine“, naveo je Blinken.

(Beta, foto: Beta/AP)