Skip to main content

Feudalni resori i kod Pajtića?

Autonomija 23. сеп 2008.
3 min čitanja

Skupština Vojvodine imenovaće danas, na predlog predsednika PIV-a Bojana Pajtića, 17 zamenika pokrajinskih sekretara čiji formacijski raspored, prema informacijama našeg lista, ukazuje na delimičnu feudalizaciju resora u Banovini.

Predlog o imenovanju zamenika pokrajinskih sekretara, kako nam je potvrđeno, biće naknadno uvršćen u dnevni red današnje sesije, a imena kandidata za tu funkciju predložiće pokrajinski premijer, za kojeg, inače, u Banovini odreda tvrde da jedini zna koji će resori dopasti novim zamenicima. Na primer, jedan od sagovornika našeg lista iz vladajuće koalicije, na pitanje koji su resori pripali njegovoj stranci, ovako je odgovorio: “Videćemo na samoj sednici!”

Biće da je ovolika – ispada, nepoznanica – posledica činjenice da se u PIV-u odustalo od potpune feudalizacije resora, odnosno da u većini sekretarijata pokrajinski sekretar i njegov zamenik neće biti iz iste stranke. Izuzetak od tog načela, kako saznajemo, biće, recimo, sekretarijat za informacije, gde će i šefica tog resora Ana Tomanova-Makanova i njena zamenica Smilja Maksimović biti iz Demokratske stranke.

Jedan od zvaničnika u Banovini potvrdio je našem listu da će svaka od članica vladajuće koalicije „imati onoliko zamenika koliko ima pokrajinskih sekretara“, s tim da je odluka o njihovom formacijskom rasporedu „isključivo u rukama predsednik PIV-a koji ih i predlaže Skupštini Vojvodine“.
Ukoliko ova formula bude dosledno primenjena, LSV će, iako ima dva člana Veća, imati samo jednog zamenika sekretara, budući da potpredsednik Dušan Jakovljev, za razliku od ostalih potpredsednika, ne vodi resor pride. U LSV-u, međutim, očekuju, što je potpuno razumljivo, da osnov za računicu budu članovi PIV-a, a ne samo pokrajinski sekretari.

PIV, inače, uz predsednika, ima 18 članova, ali samo 17 pokrajinskih sekretara. Udovoljiti ligašima značilo bi, s druge strane, da neka stranka pristaje na to da bude „zakinuta“, a da li eventualno i jeste pokazaće današnja sesija pokrajinskih poslanika.
U svakom slučaju, Demokratskoj stranci, kao najvećoj u vladajućoj koaliciji, pripašće i najviše pri deobi zameničkog kolača, a u ovom trenutku poznato je tek da će se kandidat te stranke, osim u informacijama, zameničkom funkcijom okititi u obrazovanju.

Predstavnici Mađarske koalicije nalaze se na čelu resora privrede, zatim uprave, propisa i nacionalnih manjina, te obrazovanja, i samim tim mogli bi da računaju na tri zamenička mesta. G17 plus očekuje dva, s obzirom na to da su odličnici te stranke na čelu lokalne samouprave i međuopštinske saradnje, odnosno regionalne i međunarodne saradnje. Naposletku, u jednu zameničku fotelju mogao bi da sedne kandidat SPS-a, koji u vojvođanskoj vladi vodi resor energetike i mineralnih sirovina.

Prema zvaničnom dnevnom redu, pred pokrajinskim poslanicima će se danas, između ostalog, naći završni račun pokrajinskog budžeta za 2007. godinu s izveštajem o izvršenju lanjskog budžeta, zatim predlog odluke o strategiji zaštite od nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja u AP Vojvodini za period 2008–2012. godina, izveštaj o radu pokrajinskog ombudsmana za prošlu godinu, te izveštaji o radu, takođe za minulu godinu, pokrajinskih javnih preduzeća, institucija i fondova.

Radikalski raskol u Skupštini Vojvodine

Dosadašnje najave upućuju na to da će današnju sednicu Skupštine Vojvodine, više od dnevnog reda, obeležiti raskol u najvećoj opozicionoj poslaničkoj grupi – SRS.
Naime, potpredsednik Skupštine Vojvodine i bivši funkcioner radikala Igor Mirović najavio je formiranje poslaničke grupe „Napred, Srbijo!“, u kojoj će, sem njega, kako je rekao, biti još šest poslanika lojalnih Tomislavu Nikoliću.
Mirović, inače, do sad u javnim nastupima nije pomenuo mogućnost da se povuče s potpredsedničke funkcije na koju je izabran dok je još biti pravoverni radikal. Tu funkciju ipak neće obavljati profesionalno, jer, ubeđuje nas, može dobro da živi i s platom manjom od one u vojvođanskoj skupštini koja iznosi – 1.600 evra.
Radikali, s druge strane, potvrdio nam je to šef radikala u Skupštini Vojvodine Milorad Mirčić, na današoj sednici neće pokrenuti inicijativu za Mirovićev opoziv, jer ne veruju da će to naići na podršku drugih poslanika, a i nadaju da će mu ipak proraditi moral te da će potpredsedničku fotelju ostaviti upražnjenu kako bi u nju zaseo neki šešeljevac. Od skupštinske većine radikali, dodaje Mirčić, očekuju da ne pravi problem s konstatovanjem ostavki trojice poslanika – Blagoja Krajinovića, Bore Kutića i Saše Todorovića, koji s Mirovićem i Ladislavom Tomićem nastoje da se izdvoje u posebnu poslaničku grupu. Za formiranje poslaničke grupe potrebno je najmanje pet poslanika.
Profesor na novosadskom Pravnom fakultetu i pokrajinski poslanik SRS-a Milijan Popović ocenio je juče da je pravno nesporno da mandati Krajinovića, Todorovića i Kutića pripadaju SRS-u, podsetivši na to da odredbu da mandat pokrajinskih poslanika, pored ostalog, prestaje i činom podnošenja ostavke. A oni su to učinili, naveo je Popović na konferenciji za novinare. Po njegovim rečima, SRS ne insistira na vraćanju Mirovićevog i Tomićevog mandata jer je to i nemoguće, budući da su njih dvojica mandate osvojili na izborima po većinskom sistemu.
– Čak i da se dogodi da njih dvojica podnesu ostavke, ti mandati ne mogu da pripadnu SRS-u, jer se u tom slučaju raspisuju dopunski izbori – objasnio je Popović.

(Dnevnik)