Skip to main content

Do Rumunije na dva autoputa

Autonomija 23. сеп 2008.
2 min čitanja

 Vojvodina premrežena infrastrukturnim planovima

Predsednik Pokrajinskog izvršnog veća dr Bojan Pajtić najavio je prekjuče projekat izgradnje poluautoputa kroz Vojvodinu od mesta Međa na granici s Rumunijom do Rume, odnosno autoputa Zagreb – Beograd, preko Zrenjanina i Novog Sada , kroz tunel preko Fruške gore, čime bi se omogućilo spajanje dva putna koridora – Koridora 10 kroz Srbiju i koridora 4 kroz Rumuniju, koji je od rumunsko-srpske granice udaljen 39 kilometara.

Iako za novi vojvođanski poluautoput postoji samo elaborat, za nekoliko saobraćajnica kroz Pokrajinu već su urađeni generalni projekti, po nalogu Ministarstva za infrastrukturu još u prošlom mandatu . Još ranije planirana je izgradnja banatske magistrale od graničnog prelaza Đala preko Čoke, Kikinde, Zrenjanina, Pančeva i Kovina prema Negotinu, zatim saobraćajnice od Novog Sada preko tunela ispod Fruške gore do Rume prema Šapcu i Loznici, te autoputa od Beograda do Banatskog Novog Sela u dužini od 42 kilometra, koji bi bio deo autoputa do Vršca, odnosno, granice s Rumunijom.

Ovaj putni pravac pripada mreži glavnih evropskih puteva i deo je putnog pravca E-70, koji se prostire od krajnjeg zapada Španije i ide preko Francuske, Italije, Hrvatske, Srbije i Rumunije do Varne u Bugarskoj i dalje od Samsuna u Turskoj obalom Crnog mora sve do Potija u Gruziji. Kako kaže Goran Šenica, odgovorni projektant beogradskog Instituta, u putnoj mreži Srbije ova deonica ima višestruki značaj, jer predstavlja glavnu putnu vezu Srbije i Rumunije. Predviđena je izgradnja potpuno novog autoputskog koridora, koji bi u svakom smeru imao po dve saobraćajne i jednu zaustavnu traku, a išao bi od Bubanj Potoka preko Leštana, između Starčeva i Pančeva do Banatskog Novog Sela i dalje prema Vršcu.

Ukoliko se ostane pri dosadašnjim planovima i gotovi projekti u koje je uloženo i vremena i novaca ne završe u ladicama, to znači da bi Srbija prihvatanjem i ovog predloga izgradnje nove saobraćajnice do Međe, koji je dobio podršku Nacionalnog saveta za infrastrukturu, u perspektivi imala dva autoputa od granice s Rumunijom do Temišvara: od Vršca i od Međe. Direktor Zavoda za projektovanje puteva Dragutina Kalezića izjavio je za naš list da je najviše vremena utrošeno na prikupljanje planske dokumentacije za prostor kojim put prolazi. Za izradu saobraćajnice kroz Frušku goru bilo je neophodno da se prikupi kompletna planska dokumentacija Novog Sada, generalni urbanistički plan, detaljni urbanistički plan, Prostorni plan Fruške gore, kao i generalni planovi Iriga, Rume, Šapca, Loznice.

Ah, ti investitori

Izgradnja ove poprečne magistrale, koja ne isključuje izgradnju vertikale od Đale do Pančeva planirana je još u pregovorima s bivšom Republičkom vladom u okviru odštetnog zahteva za koncesiju Horgoš – Požega. Kako od te koncesije, očito, nema ništa, izgradnja koja se procenjuje na oko 270 miliona evra čekaće zainteresovane finansijere.

(Dnevnik)