Skip to main content

Evropski parlament pozvao sve članice EU da priznaju istopolne brakove

Aktuelno 14. sep 2021.
< 1 min čitanja

Većina poslanika u Evropskom parlamentu podržala je u utorak u Strazburu predlog rezolucije kojom se traži priznanje istopolnih brakova i registrovanih partnerstava u svim zemljama članicama.

Rezoluciju kojom Evropski parlament zahteva da EU ukloni sve prepreke s kojima se suočavaju LGBTIQ osobe pri ostvarivanju svojih osnovnih prava podržalo je 387 poslanika, a 161 je glasao protiv, dok je suzdržanih bilo 123.

U rezoluciji se navodi da bi istopolni supružnici i partneri trebalo da budu tretirani jednako kao i heteroseksualni, a da bi brakovi i partnerstva sklopljeni u jednoj od zemalja EU trebalo biti priznati i u ostalim članicama.

Većina zastupnika u EP smatra da bi i porodice istopolnih osoba i parova trebalo da imaju jednaka prava kao i one heteroseksualnih i to u svim zemljama Unije.

To se odnosi i na pravo porodica na ponovno okupljanje, kako bi se osiguralo nesmetano preseljenje u druge države unutar EU.

Evroparlamentarci su u rezoluciji takođe pozvali Evropsku komisiju da zbog kršenja prava LGBTIQ osoba, ali i osnovnih vrednosti EU, preduzme mere protiv Rumunije, Mađarske i Poljske.

Rumunska vlada nije ažurirala nacionalno zakonodavstvo nakon što je Evropski sud odredio da se odredbe o “supružniku/supružnici” primenjuju na istopolne parove, kao i na heteroseksualne.

U Mađarskoj je u julu ove godine na snagu stupio diskriminacijski zakon, kojim se u školama zabranjuje korišćenje sadržaja vezanih za homoseksualnost i transrodnost.

U Poljskoj je, pak, još prošle godine, veliki broj gradova i pokrajina proglasilo svoj prostor “slobodnim od LGBTIQ ideologije”, što je Evropski parlament oštro osudio i odgovorio, proglasivši u martu celu Evropsku uniju “prostorom slobode za LGBTIQ osobe”.

(N1)