Skip to main content

EU očekuje primenu rezultata referenduma u Srbiji kroz izmene zakona

Aktuelno 17. јан 2022.
2 min čitanja

Iz sedišta Evropske unije (EU) ocenili su da je referendum o ustavnim promenama završetak važnog koraka u reformi Ustava Srbije u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa, a u skladu sa strateškim izborom Srbije za pristupanje EU.

Građani Srbije su na referendumu u nedelju (16. januara) sa 59,73 odsto glasova prihvatili predlog o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, pokazuju preliminarni rezultati referenduma održanog 16. januara.

Izmene su u skladu sa reformama koje zahteva EU, a predviđaju da sudije i tužioce više neće birati Skupština Srbije, kao što je to do sada bio slučaj, već Visoki savet sudstva (VSS) i Visoki savet tužilaca (VST). Mandat sudija i javnih tužilaca biće stalan – od dolaska na funkciju do odlaska u penziju.

Proces reformi za jačanje nezavisnosti pravosuđa ne završava se ovde i treba da se nastavi. Za efikasnu implementaciju ustavnih amandmana potrebno je izmeniti i dopuniti niz zakona”, navedeno je u posebnom saopštenju koje je izdala Evropska služba za spoljnu akciju (EEAS).

Navedeno je kako te izmene treba pripremiti kao prioritet i u skladu sa evropskim standardima.

Podržana je i namera Vlade Srbije da nastavi sa uključivanjem Venecijanske komisije u naredne korake, te potvrđeno da će EU nastaviti da pomno prati ovaj proces i pruža finansijsku i tehničku podršku za sprovođenje reformi pravosuđa.

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi (Varhelji) takođe je najavio dalju podršku vlastima Srbije i pozdravio posvećenost građana na putu ka EU koju su izrazili glasanjem na referendum.

“Nastavićemo da radimo sa srpskim vlastima na ambicioznoj agendi reformi, unapređujući integraciju u EU”, saopštio je Varhelyi na Twitteru.

Njegova portparolka Ana Pisonero je poručila da je ovaj referendum “važan korak” ali da posao nije završen, budući da se očekuju dalje reforme u smislu izmjena zakonske regulative. Evropskih institucije spremne su da pomognu srpskim vlastima u ovom procesu, dodala je.

Portparol EU Peter Stano je izjavio da briselske institucije žale što su kosovske vlasti onemogućile glasanje srpskih građana Kosova za ustavni referendum u Srbiji.

On je ponovio da bez obzira što o tome ne postoji nikakav dogovor “ipak postoji već ustanovljena praksa” po kojoj su od 2012. do 2020. godine kosovski Srbi mogli da glasaju na Kosovu a glasove je prikupljao OEBS.

Stano je pozvao Kosovo i Srbiju da se u okviru briselskog dijaloga dogovore oko ovog pitanja i pronađu trajno obostrano prihvatljivo rešenje za glasanje kosovskih Srba u izbornima procesima u Srbiji.

Peter Stano je takođe najavio da bi bilo poželjno da se ovo rešenje pronađe pre aprilskih izbora u Srbiji kako bi se sprečilo da se ponovi isti scenario.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)