Skip to main content

EU mora smanjiti rizike jačanja Kine, kaže Von der Leyen

Planeta 30. mar 2023.
2 min čitanja

"Imajući u vidu ekonomsku veličinu Kine i globalni uticaj, upravljanje ovim odnosom od strane Evropske unije bilo bi odlučujući faktor za ekonomski prosperitet i bezbednost EU"

Učvršćivanje kineske pozicije iz ere reformi i otvaranja ka eri bezbednosti i kontrole zahteva od Evrope da umanji rizike diplomatski i ekonomski, izjavila je u četvrtak predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen).

Uoči posete Kini sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) sledeće nedelje, Fon der Lajen je ocenila da su odnosi sa Pekingom postali „udaljeniji i teži“ u poslednjih nekoliko godina.

Imajući u vidu ekonomsku veličinu Kine i globalni uticaj, upravljanje ovim odnosom od strane Evropske unije bilo bi odlučujući faktor za ekonomski prosperitet i bezbednost EU, rekla je ona.

Von der Lajen je rekla da Kina, čiji je predsednik Si Đinping prošle nedelje obećao bliže veze sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, snosi odgovornost za unapređenje „pravednog mira“ kako bi se okončao rat u Ukrajini koji bi uključivao povlačenje ruskih snaga.

„Kako Kina komunicira sa Putinovim ratom biće odlučujući faktor za dalje odnose EU i Kine“, rekla je fon der Lajen u govoru u Briselu.

Kina je, rekla je ona, postajala sve represivnija kod kuće i asertivnija u inostranstvu, zamenjujući eru reformi erom bezbednosti i kontrole, gde su kompanije u Kini bile obavezne da pomažu državnim operacijama prikupljanja obaveštajnih podataka.

Fon der Lajen je rekla da nije izvodljivo odvojiti se od Kine, ali da je od vitalnog značaja da se “usredsredimo na smanjenje rizika” koji predstavljaju Evropu.

Na diplomatskom frontu, to znači rad sa partnerima na globalnim pitanjima i jačanje postojećeg međunarodnog poretka i institucija, a ne rivalskih kineskih.

Istovremeno, Evropa treba da nastavi dijalog sa Kinom kako bi pokrenula teška pitanja, ali i da bi videla kako da sarađuje u oblastima kao što su klimatske promene i zaštita prirode.

„Ovo je deo razloga zašto ću zajedno sa predsednikom Makronom posetiti Peking“, rekla je ona.

Ekonomski, Evropska unija je morala da „rebalansira“ odnos i smanji svoje oslanjanje na Kinu za ključne stvari, kao što su litijum i drugi minerali.

EU, rekla je Fon der Lajen, već ima niz mera za zaštitu svojih bezbednosnih interesa, ali bi blok takođe trebalo da se osvrne na visoku tehnologiju koju deli sa Kinom koja se menja.

Evropska komisija će, rekla je ona, predstaviti ideje kasnije ove godine o merama za kontrolu izlaznih investicija u određene osetljive tehnologije kako bi se osiguralo da one ne poboljšavaju vojne ili obaveštajne sposobnosti sistemskog rivala.

Od 2019. godine, Evropska unija zvanično Kinu smatra partnerom, ekonomskim konkurentom i sistemskim rivalom, podseća agencija Rojters.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Beta-AP)