Skip to main content

Štajnmajer pozvao na odbranu demokratije na evropskim izborima

Planeta 01. мај 2024.
< 1 min čitanja

"Oni koji preziru demokratiju koriste ovu toleranciju da je napadnu"

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer (Walter Steinmeier) pozvao je na odbranu demokratije u Evropskoj uniji na predstojećim izborima za Evropski parlament u junu.

„Unutar naše Evropske unije neodgovorni populisti dovode u pitanje osnovne demokratske vrednosti, odnosno evropski projekat“, rekao je Štajnmajer u utorak, u Pragu, na konferenciji povodom 20 godina od ulaska Češke i još devet država u EU.

Jednom kada je demokratija postignuta, ne podrazumeva se da će trajati večno, istakao je nemački predsednik.

„Znamo da je snaga liberalne demokratije, njena tolerancija, istovremeno i njena najranjivija tačka. I znamo da moramo da budemo borbeni (…) kada oni koji preziru demokratiju koriste ovu toleranciju da je napadnu.“

Pre dve decenije, 1. maja 2004. države bivšeg Istočnog bloka Estonija, Letonija, Litvanija, Slovenija, Slovačka, Češka, Mađarska i Poljska, kao i Malta i Kipar pristupile su EU. Bilo je to najveće proširenje u istoriji Unije.

Danas, Češka i Nemačka imaju sve razloge da slave to pristupanje, rekao je Štajnmajer.

„Svi smo imali koristi od ovog koraka – ne samo ekonomske, već pre svega kao susedi. I ova priča o uspehu će nastaviti da se piše.“

Predsednik Nemačke je podsetio da Češka nije uvela evro. Zajednička valuta ostaje otvorena za sve, a Češka mora sama da odluči, dodao je.

„Ali moja poruka je sledeća – ukoliko češki narod jednog dana to odluči, veoma ste dobrodošli u evrozonu“, rekao je Štajnmajer.

(dpa/foto: foto Deml Ondøej CTK/dpa)