Skip to main content

Eskobar: Hitno pronaći rešenje za snižavanje tenzija na severu Kosova

Aktuelno 29. сеп 2021.
2 min čitanja

Glavni prioritet je snižavanje tenzija na severu Kosova, izjavio je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u Briselu, posle susreta sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i odvojenih razgovora sa šefovima pregovaračkih delegacija dve strane Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

Kako je preneo Radio Slobodna Evropa, on je naglasio da se mora pronaći rešenje za registarske tablice i da je važno da se obe strane vrate dijalogu kako bi se nastavili razgovori u cilju rešavanja svih otvorenih pitanja.

Eskobar je poručio da je došao u Brisel kako bi podržao napore EU da se pronađe hitno rešenje za smirivanje trenutnih napetosti na Kosovu.

Glavni pregovarači Srbije i Kosova borave u Briselu kako bi razgovarali o narednim koracima u smirivanju napetosti na severu Kosova koje su nastale posle odluke vlade u Prištini da uvede mere reciprociteta za registarske tablice iz Srbije.

Sa Lajčakom je najpre razgovarao glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi, a potom i pregovarač Srbije Petar Petković.

Lajčak je na Tviteru objavio da su sastanci završeni i da očekuje nastavak razgovora u toku dana kako bi se aktuelna kriza rešila.

I dalje nije izvesno da li će se u toku dana organizovati trilateralni sastanak EU, Srbija i Kosovo, kako bi se pokušalo pronaći rešenje za nastalu situaciju na severu Kosova.

Najavljujući dolazak glavnih pregovarača u evropsku prestonicu pre dva dana portparol EU Peter Stano je naglasio da će predstavnici Beograda i Prištine doći u Brisel da bi iskoristili platformu dijaloga kako bi razgovarali o narednim koracima, a prema Stanu, ti koraci podrazumevaju deeskalaciju koja je isključiva odgovornost Kosova i Srbije.

Evropski zvaničnici pre sastanaka poručili su da očekuju da strane dođu sa jasnim mandatom da se razgovara o pronalasku rešenja, a ne, kako su se izrazili ovi izvori, “da iskoriste susret da bi još jednom izneli svoja stajališta”. Međutim, sam dolazak pregovarača i njihova spremnost da se sastaju u briselskim krugovima smatra se signalom da su strane spremne da rade na snižavanju tenzija, piše RSE.

(RSE)