Skip to main content

LSV: Vlast misli da deca van Beograda nisu dostojna tableta i besplatnih udžbenika

Info 29. sep 2021.
2 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine optužila je vlast za brutalnu centralizaciju pošto će od danas roditeljima više od sto hiljada dece u Beogradu na računebiti uplaćen novac kojim im grad Beograd nadoknađuje troškove kupovine udžbenika.

„Za decu od trećeg do šestog razreda osnovne škole, kojih u Beogradu ima 67.592, pripremljeni su tableti. Za decu u ostatku zemlje nisu. Iako ova konstatacija zvuči kao zavidna primedba onih koji pomoć nisu dobili, iza nje se krije mnogo kompleksniji problem brutalne centralizacije i nekontrolisane samovolje raspodele budžeta svih građana Srbije“, navodi se u saopštenju LSV-a.

Uz podsećanje da je budžet grada Beograda u 2020. godini bio veći od budžeta cele Vojvodine, LSV je zamerila i to što je iz državne budžetske rezerve, koju pune svi gradovi Srbije, Beogradu dodeljeno mnogo više novca nego ostalima.

„Odlukama Vlade Srbije, Grad Beograd je od 2016. do kraja 2019. godine dobio iz budžetske rezerve dve milijarde dinara. Potpuno je jasno da je ovakav pristup javnom novcu štetan i nepravedno tretira građane naše zemlje. Dodela sredstava iz budžetske rezerve gradu Beogradu, kako bi ih upotrebio za ovakve i slične kupovine potencijalnih glasača, je na svaki način nemoralna“, smatraju u LSV-u.

Ocenili su da vladajuća stranka ima potrebu da poveća svoj uticaj na Beograđane, kako bi obezbedila bolji rezultat na izborima, a da to čini zloupotrebom javnih sredstava i potkupljivanjem jednog dela građana, na štetu drugih.

Vreme je da rigidna centralizacija ustupi mesto kvalitetnoj decentralizaciji, u kojoj bi više novca ostajalo u gradovima i opštinama da podmire svoje potrebe, a ne da im se iz ’centrale’ deli na kašičicu prema simpatijama i trenutnom hiru vlastodržaca“, navodi se u saopštenju.

U LSV-u su pitali „koje je sledeće zlo koje će proisteći iz ovakve neuređene centralizovane državne kuhinje, pošto su decu već počeli da dele na podobne i nepodobne za besplatne udžbenike i tablete“.

(Autonomija)