Skip to main content

Bi-Bi-Si obustavio izdavanje licenci za svoj sadržaj Rusiji

(Pod) razno 01. мар 2022.
< 1 min čitanja

Britanska medijska kuća Bi-Bi-Si (BBC) je najavila da će prestati da izdaje licence za svoj sadržaj Rusiji, zbog invazije koju je ta zemlja pokrenula na Ukrajinu.

To znači da Bi-Bi-Si neće vršiti nikakvu novu prodaju programa ruskim emiterima – a takođe je uputio zvanični zahtev kupcima da prestanu da emituju više epizoda serija za koje je već dao licencu.

Serije koje će biti pogođene uključuju rusku verziju plesne emisije “Strictly Come Dancing”, “Ples sa zvezdama”, kao i nedavni dokumentarac Dejvida Atenboroa “Zelena planeta”.

Britanska tv mreža Aj-Ti-Vi (ITV) je uradila isto, rekavši: „Doneli smo odluku da obustavimo novu prodaju ruskim klijentima jer smatramo da nije prikladno da poslujemo sa njima u ovom trenutku“.

A Savez producenta za film i televiziju – britanska trgovinska asocijacija za nezavisne producente – već je uklonila sve informacije o ruskoj produkciji i poslovanju sa svoje veb stranice i poziva svoje članove da za sada obustave svu saradnju i trgovinu sa Rusijom.

Mnogi sektori su se poslednjih dana distancirali od Rusije – nekoliko velikih holivudskih kompanija za zabavu pauziralo je puštanje filmova u Rusiji.

(Slobodna Evropa, Foto: BBC)