Skip to main content

EMILO PAVLOVIĆ: Biti Srbin nije dovoljno za dobar život

Autonomija 24. sep 2023.
2 min čitanja

Možda odsustvo reakcije treba tumačiti kao saglasnost sa Dodikom?!

Građanska javnost u Srbiji je mrtva, pa i ne čudi što nema reakcija na uporne provokacije Milorada Dodika. To što je Dodik spreman da jednu te istu stvar ponovi sto puta ne znači da ga treba ostaviti bez odgovora. A možda odsustvo reakcije treba tumačiti i kao saglasnost sa Dodikom?!

Šta je to, dakle, pre neki dan izjavio Dodik? Nekoliko stvari.

Prvo, rekao je da je sasvim prirodno da Srbija i Republika Srpska budu jedna država. Nema ničeg prirodnog u ujedinjenju Srbije i Republike Srpske. Kada dva entiteta hoće da stupe u državnu uniju to je uvek politički čin i on, u našem slučaju, ne zavisi samo od volje dva gore pomenuta aktera.

Toga je svestan i Dodik, kada – kao drugo – poručuje da se velike sile protive ujedinjenju. Zašto? Zato što ujedinjenje podrazumeva reviziju granica i dezintegraciju drugih država. A to region vraća u stanje rata, koji, sem Dodika i njemu sličnih, niko ne želi.

Treće, Srbi iz Republike Srpske i Srbije treba, po Dodiku, da žive u jednoj državi zato što su jedan narod. Države se osnivaju zarad dobrog života, a ne zbog toga da bi svi Srbi (Nemci, Francuzi, itd.) živeli u jednoj državi. Pod narodom Dodik ne podrazumeva demos, nego etničku zajednicu, on misli na urođenike, a ne na građane.

Četvrto, Dodik poručuje da se okrenemo sebi i budemo Srbi. Da bi se neko osećao Srbinom za to mu nije potrebna ni Srbija, ni ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom, jer se Srbinom sasvim lepo može biti i u Mađarskoj, Americi, Nemačkoj…

Peto, Dodik veli da su velike sile istorijski dužnici Srba i da svoj dug mogu izmiriti tako što će Srbima omogućiti da žive u jednoj državi. Da podsetim – svi Srbi su, do skora, već živeli u jednoj državi. Duduše, nisu u njoj živeli sami, već u zajednici sa drugim narodima koji, kako nam poručuje Dodik, nisu umeli da cene slobodu koju su im dali Srbi.

Slobodu koju obećavaju etnonacionalisti, poput Dodika, neće ceniti ni svi Srbi. Već godinama unazad Srbi pakuju kofere i odlaze i iz Srbije, i iz Republike Srpske. Biti Srbin, to jednostavno nije dovoljno za dobar i smislen život.

Još samo da to ukapira etno gigant iz Srpske.

(Autonomija, ilustracija: Pixabay)