Skip to main content

Egereši: Zahtevamo da se Statut potvrdi do kraja godine

Autonomija 26. нов 2008.
2 min čitanja

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši zatražio je danas od Skupštine Srbije da do kraja godine da saglasnost na novi Statut Vojvodine.
„Mi smo usvojili Statut i na taj način poštovali našu ustavnu obavezu, a sada je red na Skupštini Srbije da i ona poštuje njenu ustavnu obavezu i da potvrdi Statut“, rekao je Egereši novinarima u vojvođanskom parlamentu.
Predsednik Skupštine Vojvodine je podsetio da mu je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović početkom meseca obećala da će Statut ubrzo biti na dnevnom redu republičkog parlamenta.
Egereši je rekao i da mu je ona tada kazala da su budžet Srbije i Statut Vojvodine „dva najvažnija zakona“ koja do kraja godine treba da se nađu pred poslanicima.
„Zaista ne znam šta još treba čekati da se potvrdi Statut Vojvodine“, kazao je Egereši.
Pravna savetnica predsednika vojvođanskog parlamenta Marija Žekić kazala je da ustavni zakon propisuje obavezu da do kraja godine budu usklađeni svi propisi sa Ustavom Srbije, pa tako i Statut Vojvodine.
Egereši je ocenio da Statut Vojvodine u Skupštini Srbije treba potvrditi pre usvajanja budžeta za 2009. godinu, kako bi se obezbedilo finansiranje novih nadležnosti Pokrajine.
„Odnos Skupštine Srbije prema novom Statutu Vojvodine je zapravo pravi pokazatelj odnosa Srbije prema pitanjima demokratizacije, decentralizacije i regionalizacije“, naveo je predsednik vojvođanskog parlamenta.
Dodao je da očekuje da republički poslanici iz stranaka koje su u Skupštini Vojvodine glasali za Statut, isto učine i u Skupštini Srbije.
Za Statut su glasali poslanici Demokratske stranke, G17 plus, Socijalističke partije Srbije, Mađarske koalicije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Srpskog pokreta obnove.
Egereši je rekao da je, za razliku od Ustava Srbije, čiji su predlog poslanici republičkog parlamenta septembra 2006. dobili na dan glasanja i bez javne rasprave, Statut Vojvodine bio upućen na javnu raspravu.
„Dakle, tu nema nikakvih tajni, javnosti je odavno poznato šta piše u Statutu“, rekao je Egereši.

(Beta)