Skip to main content

Egereši: Tolerancija mora da bude dvosmerna

Autonomija 20. апр 2008.
2 min čitanja

Šandor EgerešiVerujem da će demokratske snage pobediti u Vojvodini, a prema ishodu parlmanetarnih izbora u Srbiji sam već u većoj meri skeptičan. Nezavisno od toga, međutim, siguran sam da će pozicija Mađara i tamo biti ojačana – izjavio je u intervjuu za portal „Vajdaság Ma” Šandor Egereši, potpredsednik Skupštine Vojvodine i funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara.
Komentarišuči referendumsku atmosferu uoči majskih izbora u Srbiji, kada je zemlja ponovo u poziciji da bira između dva puta, Egereši je rekao da treba da biramo „između maglovitog evropskog puta i strašila zatvaranja“ i dodao:
„Ozbiljni političari na visokim funkcijama danas daju neodgovorne izjave o evrorskim mogućnostima Srbije. To nažalost utiče i na javno mnjenje. U istočnoevropskim zemljama su stranke devedesetih godina uspostavile konsenzus u odnosu prema evropskom putu. U tome je Srbija, nažalost, izuzetak. Ovde u pogledu priključenja Evropskoj uniji vlada potpuna podeljenost. Tu je jedno vreme bilo moderno da svi govore o Evropi. A danas je moda da se Evropa masovno osporava, da nije potrebna, jer ugnjetava Srbiju. Svega ima u tim pričama. Ta situacija u značajnoj meri dotiče mađarsku manjinu. Srbija u Evropi ne traži prijatelje, nego neprijatelje. Kao što je to činio i Slobodan Milošević. I zbog toga su potrebni kampovi tolerancije. Da neznalicama otvore oči“.
Navodeći da tolerancija mora da bude dvosmeran proces, Egereši je podvukao i da pitanje tolerancije ne može biti samo stvar Mađara, već osnovni interes svih građana koji ovde žive.
„U određenom smislu su opravdane kritike da je tolerancija jednostrana, da su manjine tolerantnije prema većinskom narodu, nego što je to obrnuto. Za ovo ima i primera. Za mene je nedvosmisleno da većinska srpska nacija treba u prvom redu da bude tolerantna prema manjinama. Njihova odgovornost je, polazeći od njihove pozicije, uvek veća nego što je odgovornost manjina. Ali, ukoliko zajednički ne radimo u interesu očuvanja još postojeće šarolikosti Vojvodine, onda odgovornost za to treba da snosimo svi. Jer, po pitanju pokušaja zastrašivanja od strane radikalskog funkcionera videlo se da je vojvođanski parlament jednoglasno prihvatio našu inicijativu da se sazove odbor za bezbednost. I predstavnici većinske nacije su, naime, osudili tu izjavu. Ali, da mi nismo pokrenuli taj proces, da nismo protestvovali, nije sigurno da bi drugi podneli takvu inicijativu“.

www.vajdasagma.info