Skip to main content

Končar: Ideja autonomije Vojvodine je demokratska politička ideja

Info 20. апр 2008.
2 min čitanja

Ranko KončarIstoričar Ranko Končar rekao je večeras u Novom Sadu na tribini „Stop fašizmu“ da u društvu u Srbiji dominira radikalni nacionalizam koji lako može da preraste u fašizam. Prema njegovim rečima, društvo u Srbiji je frustrirano zbog vojnih i političkih poraza i prisutno je osećanje poniženosti, što su sve preduslovi za jačanje fašizma.
„Činjenica da se nismo suočili sa onim što se dešavalo u protekloj deceniji generiše još veće frustracije“, kazao je Končar. Kao „atribute fašizma“ Končar je ocenio i političku retoriku koja forsira priču o tome da Srbiji prete i spoljni i unutrašnji neprijatelji, među kojima se u unutrašnje neprijatelje svrstava i „nekakav vojvođanski separatizam“.
„U Vojvodini nikada nije bilo te vrste separatizma. Ideja autonomije Vojvodine je demokratska politička ideja“, rekao je Končar.
Pavel Domonji iz Helsinškog odbora za ljudska prava rekao je da je na političkoj sceni Srbije na delu „normalizacija fašizma“. „Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova čuli smo veoma otvorene pozive na nasilje od pojedinih ministara Vlade Srbije. Takve pozive na nasilje nismo mogli čuti ni od Miloševićevih ministara“, rekao je Domonji.
Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak rekao je da Srbija ne može da krene napred dok se ne suoči sa svojom nedavnom ratnom prošlošću. Čanak je dodao da je problem u tome što Srbija nije imala svoj Nirnberški sud. On je ocenio da se Haški tribunal „osramotio“ svojim postupanjem, činjenicama da po četiri godine nisu bili sposobni da završe suđenje.
„Time su napunili sva oruđa i oruzzja neprijatelja i demokratije i ljudskih prava i svega ostaloga“, kazao je Čanak.
Večerašnju tribinu organizovala je Liga socijaldemokrata Vojvodine. Tribina je, u znak upozorenja na narastajući fašizam u društvu, organizovana na dan kada je rođen Adolf Hitler.

(Beta)