Skip to main content

Drašković: SRS protivnik decentralizacije Srbije

Autonomija 20. apr 2008.
2 min čitanja

Vuk DraškovićLider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković optužio je danas Srpsku radikalnu stranku (SRS) da je najveći protivnik decentralizacije Srbije. Drašković je na konferenciji za novinare u Novom Šdu rekao da koncept državnog uređenja koji zastupaju radikali ne postoji nigde u Evropi, osim, kako je naveo, u Belorusiji.
On je izrazio žaljenje što se koalicija Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije (NS), koja je nekada bila proevropska, sada „preudala“ za SRS.
„Svadba treba da bude održana 12. maja, ali ja verujem da venčanja neće biti zbog ogromnog broja ljudi koji su svesni da bi glasanje za SRS i koaliciju DŠ-NS značilo sunovrat u devedesete“, kazao je Drašković.
Prema njegovim rečima, Srbija mora da se decentralizuje, da se podeli na regione i podregione i da se formira daleko veći broj opština kako bi država mogla ravnomerno da se razvija.
Drašković je rekao da se danas tri četvrtine finansija u zemlji obrće u beogradskom krugu dvojke, a da beogradska opština Savski venac ima 30 puta veći dohodak po glavi stanovnika nego neke opštine južno od Beograda. On je poručio da Vojvodina mora da bude evropska funkcionalna regija i da ima na evropski način definisana ovlašćenja.
Prema njegovim rečima, ako Srbija potpiše sa EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, u naredne tri do četri godine pomoću sredstava iz predpristupnih fondova EU zaposliće se 200.000 ljudi.
On je pozvao birače u Novom Sadu da na lokalnim izborima glasaju za koaliciju SPO-a i Lige socijaldemokrata Vojvodine, kako bi lider LSV Nenad Čanak postao gradonačelnik Novog Sada jer je on najbolja osoba za tu funkciju.

(Beta)