Skip to main content

Egereši inicirao potpisivanje Inicijative o toleranciji

Autonomija 07. окт 2008.
< 1 min čitanja

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši pozvao je danas u Briselu predstavnike regija i gradova podunavskog regiona da potpišu evroregionalnu Inicijativu o toleranciji. Kako je saopšteno iz Egerešijevog kabineta, on je učesnicima međunarodne Konferencije „Dunav – reka evropske budućnosti“ predložio da inicijativa bude ozvaničena potpisivanjem zajedničke deklaracije u Bačkoj Topoli, prilikom obeležavanja 17. novembra, međunarodnog Dana tolerancije. „Evroregionalna inicijativa o toleranciji je važan regionalni doprinos ka izgradnji Evrope građana, regiona i nacionalnih zajednica. Ova inicijativa dodatno produbljuje i stabilizuje prostor centralne i jugoistočne Evrope, a Dunav postaje glavna arterija tolerancije“, rekao je Egereši.
Predsednik pokrajinskog parlamenta je u svom govoru istakao i da je sazrelo vreme da se pokrene proces za formiranje Dunavske evroregije, što bi bio samo nastavak započetih inicijativa, projekata i razmena ideja. On je pozvao učesnike konferencije da svoje privredne potencijale, investicione projekte i preporuke za formiranje zajedničkih projekata usmere na Vojvodinu „u kojoj će uvek imati pouzdanog partnera spremnog na saradnju“. „Vojvodina je demokratska, evropska regija koja je integrisana u evropski sistem regiona i koja promoviše i ostvaruje aktivnu politiku regionalne saradnje“, kazao je Egereši.
Predsednik Skupštine Vojvodine juče je u Briselu razgovarao sa ministrom za savezna i evropska pitanja regije Baden-Virtemberg Vofgangom Rejnhartom i generalnim sekretarom Skupštine evropskih regija (AER) Klausom Klipom o nastavku i produbljivanju saradnje. Međunarodna Konferencija „Dunav – reka evropske budućnosti“ počela je sinoć i održava se u predstavništvu nemačke pokrajine Baden-Virtemberg u Briselu. Na svečanom otvaranju govorili su premijer pokrajine Baden-Virtemberg Ginter Etinger, predsednik Rumunije Trajan Basesku, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i predsednica Fonda „Dr Zoran Đinđić“ Ružica Đinđić.

(Beta)