Skip to main content

NVO traže zabranu skupa neonacista

Info 07. окт 2008.
2 min čitanja

Inicijativa nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je danas od nadležnih organa da zabrane održavanje neonacističkog „Marša za Srbiju“, koji je najavljen za 11. oktobar u Beogradu. Na konferenciji za novinare u Novom Sadu, direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da Građanska Vojvodina podržava inicijative da se u Skupštini Srbije donese zakon o zabrani delovanja neonacističkih i fašističkih organizacija. „Samo na taj način država će poslati jasan signal da neće tolerisati ekstremiste i da će sprečiti svaku vrstu nasilja“, kazao je Popov. On je ocenio da je nasilje u proteklih nekoliko godina bilo „indukovano“ upravo od strane države, o čemu svedoče i nasilne demonstracije u Beogradu 21. februara nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.
Generalni sekretar Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović ocenio je da u sprečavanju nasilja u Srbiji pravosuđe ne predstavlja jedini problem. „U Srbiji je pravosuđe neefikasno, ali čak i da je efikasno, ono svakako nije jedini način da se spreči delovanje neonacističkih organizacija. Ne postoje bilo kakvi drugi ozbiljniji društveni pokušaji, neka ozbiljnija državna politika da se predupredi i označi sva pogubnost tih retrogradnih ideja“, kazao je Sejdinović.
Predstavnici Građanske Vojvodine podestili su da je tačno pre godinu dana grupa neonacista kamenovala učesnike mirnog antifašističkog protesta u Novom Sadu i upitali kako je moguće da još uvek niko nije kažnjen „za razbijanje ljudskih glava“. Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, NDNV, Otvoreni licej, Helsinški odbor za ljudska prava, Građanski fond Panonija, Građanska akcija i Zelena mreža Vojvodine. Zabranu skupa danas su tražili i Centar za kulturnu dekontaminaciju, Centar za mir i razvoj demokratije, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava – Jukom, Žene u crnom i Kvir (Queeria) centar.
Agenciji Beta je u MUP-u rečeno da još nemaju informacije o skupu i da će o tome najverovatnije sutra biti izdato saopštenje.

(Beta)