Skip to main content

DZVM: SVM uzurpira uređivačke politike medija na mađarskom jeziku

Vojvodina 18. okt 2023.
2 min čitanja

"Smatraju i da je prava namera medijske strategije da se obezbedi finansiranje iz javnih izvora isključivo za one medije čija je osnivačka prava preuzeo MNS"

Demokratska zajednica vojvodjanskih Mađara (DZVM) optužila je danas Savez vojvođanskih Mađara (SVM) da uzurpira uređivačke politike medija na mađarskom jeziku.

DZVM je zatražila i intervenciju nadležnih kako bi bilo obezbedjeno nepristrasno i objektivno informisanje na mađarskom jeziku.

Ta stranka je osudila nastup predsednika Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) Arpada Fremonda, koji je prilikom javne rasprave predloga medijske strategije MNS-a izjavio da je „strategija sačinjena po njihovom političkom ukusu“.

Ta strategija, kako se ocenjuje, deo je sistemskog dokumenta koji će odrediti položaj medija i stanje medijskih sloboda u medijima na mađarskom.

DZVM je ocenila da je bivši potpredsednik SVM-a indirektno priznao da po političkoj osnovi svesno prave diskriminaciju medija koji izveštavaju na mađarskom.

Smatraju i da je prava namera medijske strategije da se obezbedi finansiranje iz javnih izvora isključivo za one medije čija je osnivačka prava preuzeo MNS.

DZVM je dodala i da ti mediji obavljaju funkciju javnih servisa na mađarskom jeziku, ali, kako je ukazala, „kroje“ uređivačku politiku i izveštavaju u skladu sa političkim interesima SVM-a.

Posebno zabrinjava, dodaje se, rečenica iz te strategije kojom se nalaže medijima poput Mađar So-a, Het Napa, Panon RTV-a, Subotičkog mađarskog radija, da izveštavanjima svakom činiocu u političko-društvenom životu vojvođanskih Mađara „posvećuju toliko pažnje koliko zaslužuje po svojoj težini“.

„Ako se uzme u obzir izjava predsednika NSM da je medijska strategija sačinjena po njihovom političkom ukusu, onda je jasno da je to direktan nalog medijima za političku cenzuru i potpuno iskorenjivanje političkog pluralizma unutar mađarske zajednice“, zaključuju iz DZVM-a.

Smatraju neprihvatljivim i stavove članice Izvršnog organa MNS-a zadužene za oblast medija, bivše novinarke i zamenice glavnog urednika dnevnog lista Mađar So Erike Kabok o medijima. Ona je izjavila da se „u manjinskom novinarstvu ne može baš sve napisati“, iako, kako je dodala, znamo da to nije tako, jer to može da nanese veće štete zajednici“.

„Smatramo da je to javna poruka za autocenzuru novinarima koji rade u medijima na mađarskom jeziku, što je u suprotnosti sa profesionalnim pravilima novinarstva“, navode u ovoj stranci.

DZVM je zatražila „hitnu reakciju“ Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstva za informisanje i telekomunikacije, te Zaštitnika građana povodom predloga medijske strategije MNS-a

To traže, kako je navela, „kako bi se sprečila dalja erozija medijskih sloboda i Ustavom garantovanog prava na objektivno i nepristrasno informisanje na maternjem jeziku”.

(Beta)