Skip to main content

FHP: Od zločina srpskih snaga u Lovasu u Hrvatskoj prošle 32 godine

Jugoslavija 18. окт 2023.
< 1 min čitanja

"Tužilaštvu za ratne zločine bili su dostupni brojni i nepobitni dokazi koji su ukazivali na odgovornost pukovnika Dušana Lončara, komandanta Druge proleterske gardijske mehanizovane brigade JNA"

Fond za humanitarno pravo (FHP) saopštio je da su se danas navršile 32 godine od zločina u selu Lovas u Hrvatskoj, kada su pripadnici srpskih snaga naterali oko 50 civila da hodaju minskim poljem i kada je poginulo 20, a ranjeno 14 osoba.

FHP je naveo da je „na putu do minskog polja, ubijen jedan civil“, te da je, od 10. oktobra, (1991.) kada je Jugoslovenska narodna armija (JNA) zauzela Lovas, do 18. oktobra, u selu ubijeno 70 civila.

„Za zločin na minskom polju do danas je izrečena jedna pravnosnažna presuda, kojom su tri pripadnika JNA i tri pripadnika dobrovoljačkog odreda ‘Dušan Silni’ osuđeni za nečovečno postupanje prema civilima koje su koristili kao živi štit“, piše u saopštenju koje prenosi Beta.

FHP je dodao da je „petorici optuženih izrečena kazna zatvora ispod zakonskog minimuma od pet godina, a jedan je osuđen na šest godina zatvora“.

„Od faze istrage, Tužilaštvu za ratne zločine bili su dostupni brojni i nepobitni dokazi koji su ukazivali na odgovornost pukovnika Dušana Lončara, komandanta Druge proleterske gardijske mehanizovane brigade JNA koji je izdao naređenje za napad na Lovas 9. oktobra 1991.“, tvrdi FHP.

Uprkos tome, kako se navodi, Tužilaštvo se odlučilo za podizanje optužnice kojom su bili obuhvaćeni samo „srednjerangirani i nižerangirani počinioci“.

FHP je naveo da je 2016. podneo krivičnu prijavu protiv Lončara, te da je Tužilaštvo, tek 2022. godine podiglo optužnicu protiv nega za napad na Lovas 10. oktobra 1991.

„Lončar je optužen za stradanje „najmanje sedam civila“, čime je značajno umanjen broj stradalih u napadu“, piše u saopštenju.

FHP je dodao da nijednom od dve podignute optužnice za zločine u Lovasu nije obuhvaćeno seksualno nasilje, koje su činili pripadnici srpskih snaga, kao ni proterivanje hrvatskog stanovništva.

(Autonomija, foto: printscreen)